Karpuz üreticilerinin yüzü gülüyor
Antalya'da karpuz hasadı başladı. Korona virüs nedeniyle iç pazara giremeyen ithal karpuzların yerini yerli karpuzların alması ise üreticinin yüzünü güldürdü.
Yayınlanma :
28.04.2020 13:12


Karpuz seçiminde dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi veren Takavut, “Karpuzun rengine bakacağız. Alttaki beyazlık durumuna bakacağız. Olgunlaşan karpuzun rengi koyulaşır, desende açılma olur” diye konuştu.
"Üretimde problem yok"
Ziraat Mühendisi Arif Göksu ise, ”Ocak 20’de toprakla buluşturmuş olduğumuz karpuz fidelerimizin Nisan 27’de hasadını gerçekleştirmekteyiz. Şu anda yaklaşık 95-100 günlük bir bakım periyodiğimiz oldu burada. Bakım periyodiğimizde biyolojik ve kültürel mücadelelerle gerek duyulduğu vakit besleme programları da gerçekleştirdik. Seramızda polinasyonu bal arılarıyla birlikte yaptık. Bazı çevrelerde 'kış mevsimi karpuz tüketilir mi, karpuz yenir mi, karpuz olur mu' gibi sorular belki tüketicilerin aklında olabilir. Böyle bir düşünceye, endişeye kapılmaya hiç gerek yok. Erzurum’da eksi 10 derece, sıfır derece iken biz burada Antalya’da 10-15 derecelerle, yani onlardan sıcaklıklarımız kat kat daha fazla. Üretimimiz için herhangi bir problemimiz olmuyor” diye konuştu.
Kaynak:(urfaDeğişim.com)
"İç piyasada hareketlilik oldu"
Karpuz üretimi açısından şu an çok iyi bir sezon geçirdiklerini belirten Göksu, "Korona virüs sebebiyle İran’dan ithalatın kısıtlanmasıyla birlikte iç piyasamızda bir hareketlilik mevcut duruma geldi. Yaklaşık Türkiye’de 4 milyon ton karpuz üretimi var. Bunun 450-500 bin tonu Antalya'da. Antalya’nın içinde ise Serik 250-300 bin ton ile paydaş olmaktadır. Serik’te gerçekleşen 250-300 bin ton karpuz üretiminin yüzde 80-90’ı turfanda. Nisan’ın 5’i ile Mayıs’ın 20’si arasındaki süreç karpuz potansiyelini gösteriyor. Bu da önemli bir hacim. Baktığımız zaman bu aylarda Nisan ve Mayıs aylarında, yılda İran’dan bu zamanlarda 60 bin ton TÜİK’den aldığımız verilere göre ithalatımız gerçekleşmekte. Yılda İran’a sadece karpuz için ödemiş olduğumuz 5,5 ile 6 milyon dolar civarında bir para var. Üretimimizin her yıl artmasıyla bu para ülkemizin cebinde kalıyor ve böyle bir tasarrufumuz oluyor. Ayrıca tüketicilerimize sağlıklı bir ürün yedirmiş oluyoruz” diye konuştu.
Biyolojik kültürel ortamlarda üretim sayesinde karpuzları tüketiciyle buluşturma imkanı bulduklarını belirten Göksu, "Hele ki şu sağlık konusundaki elzem durumda nereden nasıl geldiği belli olmayan ürünlerin ülkemize pazarımıza girmesindense her geçen gün üreticiyi bilinçlendirerek, üretimi ve tüketimi arttırarak daha sağlıklı koşullarda pazarların oluşmasını hep birlikte istiyoruz” şeklinde konuştu.
"Ham karpuz bulmayalım"
Hayırlı bir sezon olmasını dileyen Göksu, “Artık Serik’ten sonra işte Manavgat, Mersin ve Adana’nın belli bölgelerinde sırayla hasatlar yayılacaktır. Üreticilere de buradan seslenmek istiyorum. Ham karpuz bulmayalım. Güzel bir sezon olsun. Piyasamızı bozmayalım. İthal karpuza muhtaç olmadan, üreticimizin hem iç pazardan hem dış pazardan hükümetimiz tarafından desteklenerek daha yukarı çıkarılacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: