Bahar aylarında doğanın canlanmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla vakit geçirmeye başlarken, bazıları için bu mevsim burun akıntısı, hapşırık krizleri ve göz kaşıntısı ile oldukça zorlayıcı geçiyor. Mevsimsel olarak ortaya çıkan ve halk arasında "saman nezlesi" olarak da bilinen alerjik rinit, çocuklarda sıkça görülen ancak çoğu zaman soğuk algınlığıyla karıştırılan bir sağlık sorunu.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Duman, özellikle bahar ve yaz aylarında üç haftadan uzun süren, kendiliğinden geçmeyen nezlelerin alerjik rinit olabileceğine dikkat çekiyor. Duman, bu belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini vurguluyor.
EN SIK BELİRTİLER: HAPŞIRIK, BURUN TIKANIKLIĞI, GÖZ KAŞINTISI
Her çocukta farklı şiddette belirtiler gözlenebileceğini belirten Duman, en yaygın şikayetlerin hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı olduğunu aktarıyor. Ayrıca burun kaşımaktan kaynaklı burun köprüsünde çizgi oluşumu, kulak tıkanıklığı ve horlama gibi belirtiler de dikkat çekiyor.
ASTIMLI ÇOCUKLARDA RİSK DAHA YÜKSEK
Dr. Duman, özellikle astım, egzama ve gıda alerjisi olan çocukların alerjik nezle geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu ifade ediyor. Astımlı çocukların yüzde 80’ine yakınında alerjik rinit de görüldüğüne dikkat çeken uzman, bu çocukların daha dikkatli gözlemlenmesi gerektiğini belirtiyor.
SADECE POLENLER DEĞİL, EV TOZU VE TÜTÜN DE TETİKLİYOR
Alerjik nezle sadece açık alandaki polenlerden değil, ev içindeki alerjenlerden de kaynaklanabiliyor. Ev tozu, evcil hayvan tüyleri ve sigara dumanı gibi tetikleyiciler de çocukların şikayetlerini artırabiliyor. Bu nedenle sadece mevsimsel değil, yıl boyunca süren alerjik rinit vakaları da olabiliyor.
TANI İÇİN KAN VE CİLT TESTLERİ KULLANILIYOR
Alerjik rinit şüphesi durumunda alerjen maddenin tespit edilmesinin tanı için önemli olduğuna dikkat çeken Duman, cilt testi, kan testi ve nasal eozinofili gibi yöntemlerle tanının kesinleştirildiğini belirtiyor.
TEDAVİDE AŞI DA DEVREYE GİREBİLİR
Tedavide ilk hedef alerjen maddeden kaçınmak. Ancak bu yeterli gelmezse ilaç tedavisi uygulanıyor. Şikayetlerin sürdüğü durumlarda ise bağışıklık sistemini alerjenlere karşı dirençli hale getirmeyi amaçlayan aşı (immünoterapi) tedavisi gündeme geliyor. Bu yöntemde, alerjen maddeler küçük dozlarla çocuğa verilerek vücudun bu maddelere karşı tolerans geliştirmesi sağlanıyor.
AİLELERE ÖNERİLER
Polen yoğunluğunun fazla olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkışları sınırlayın.
Eve geldikten sonra çocuğun kıyafetlerini değiştirin ve banyo yaptırın.
Evi sık sık havalandırın, ancak polen saatlerine dikkat edin.
Sigara dumanından uzak durun.
Evde halı, pelüş oyuncak gibi toz tutan eşyaları minimumda tutun.
Yorumlar
Kalan Karakter: