Şanlıurfa’da Fıstık Üretimi Azaldı, Fiyatlar Arttı
Şanlıurfa’da fıstık rekoltesindeki düşüş, fiyatları rekor seviyelere çıkardı. Ürün kaybı yüzde 70’e ulaştı, tesislerde durgunluk gözlemleniyor.
Türkiye’nin önde gelen fıstık üretim merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da bu yıl “yok yılı” yaşanıyor. Tarım uzmanlarının aktardığı bilgilere göre, geçen yıl yaklaşık 600 bin ton civarında gerçekleşen fıstık üretiminin bu yıl 150-200 bin ton seviyelerinde kalması öngörülüyor. Fıstık kavurma ve paketleme tesisi sahibi Mehmet Kılıç, geçen yıla oranla üretimin neredeyse durma noktasına geldiğini belirterek, “Geçen yıl bu dönemlerde günlük 15 ton fıstık işliyorduk, bu yıl 1 tona bile ulaşamıyoruz. Talep var ancak ürün bulunmuyor. Müşterilerimiz eli boş dönüyor.” dedi.

Rekoltedeki sert düşüş, fiyatlara da doğrudan yansıdı. Geçen yıl kilogramı 250-280 TL arasında değişen su altı boz fıstık, bu yıl 250 TL'den satışa sunuldu. Sezon ilerledikçe fiyatın 300-350 TL’ye çıkması bekleniyor. Kabuklu fıstığın fiyatı ise geçen yıl 400-500 TL civarındayken, bu yıl 850 TL seviyelerine kadar yükseldi. Şanlıurfalı çiftçi Ahmet Demir ise durumdan memnun olduğunu belirterek, “Ürün az ama kazanç yüksek. Tüccarlar tarlada sıraya giriyor. Alın terimizin karşılığını alıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tarım uzmanları, fıstıkta “var yılı” ve “yok yılı” döngüsünün doğal olduğunu, fakat bu yıl yaşanan kuraklık, ani sıcaklık değişimleri ile bazı bölgelerde görülen dolu ve don olaylarının verimi ciddi oranda düşürdüğünü ifade ediyor. Gıda fiyatları uzmanı Dr. Nihat Ali Yavuz, fıstık gibi stratejik tarım ürünlerindeki dalgalanmaların hem iç pazarı hem de ihracatı etkilediğini vurgulayarak, “Bu yıl fiyatların rekor düzeye ulaşması kaçınılmaz. Tüketiciyi zorlu bir dönem bekliyor.” dedi.
Türkiye’den yılda ortalama 40 bin ton fıstık ihraç edilirken, bu yıl iç piyasadaki talebin karşılanmasında güçlük yaşanacağı ve ihracatın geri planda kalacağı belirtiliyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Tavuk eti üretimi ağustos ayında azaldı!
Bir önceki ay 251 bin 861 ton olan tavuk eti üretimi Ağustos ayında yüzde 5,6 oranında azalarak...
Şanlıurfa'da fıstık üreticisi dertli: “Ürünümüz elimizde...
Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, fıstık üreticilerinin yaşadığı...
Sanayi üretimi yıllık bazda azaldı!
Temmuz ayında sanayi üretimi yıllık yüzde 0,3, aylık yüzde 1 azaldı.
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüİHD’den AGM Medya’ya nezaket zyareti
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...
Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!
Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...
Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!
Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...
Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...
Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...
Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...
Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...
Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı
Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.
Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...
Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...
YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...
Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...
İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.




