Türkiye’nin turizm geliri yüzde 5 arttı: Ziyaretçi sayısı azaldı
TÜİK, Turizm İstatistikleri Temmuz-Eylül 2026 verilerini açıkladı. Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı Temmuz-Eylül dönemini kapsayan III. çeyrek turizm istatistiklerini açıkladı.
Verilere göre, 2026 yılının III. çeyreğinde ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri 25 milyar 294 milyon 255 bin dolar olurken, transfer yolculardan elde edilen gelir 231 milyon 963 bin dolar olarak gerçekleşti. Ziyaretçilerden elde edilen gelirin yüzde 14,4’ünü yurt dışında ikamet eden vatandaşların harcamaları oluşturdu.
KİŞİSEL HARCAMALAR İLK SIRADA
Ziyaretçilerin harcamalarının 17 milyar 114 milyon 298 bin doları kişisel harcamalardan, 8 milyar 179 milyon 957 bin doları ise paket tur harcamalarından elde edildi.
Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,6 azalarak 23 milyon 255 bin 7 kişiye geriledi. Bu ziyaretçilerin 3 milyon 159 bin 7'sini, yani yüzde 13,6'sını yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Ülkemizde geceleme yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 107 dolar olarak kaydedildi. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 68 dolar oldu.

EN FAZLA HARCAMA YEME İÇME VE KONAKLAMAYA YAPILDI
Ziyaretçilerden elde edilen turizm geliri içerisinde paket tur harcamalarının payı yüzde 32,3, yeme içme harcamalarının payı yüzde 20,5, konaklama harcamalarının payı ise yüzde 12,5 oldu.
Geçen yılın aynı dönemine göre sağlık harcamaları yüzde 23,6, konaklama harcamaları yüzde 19 ve Türkiye içi ulaştırma harcamaları yüzde 12,1 artış gösterdi.
TÜRKİYE'YE EN ÇOK GEZİ VE EĞLENCE AMACIYLA GELDİLER
Türkiye'yi ziyaret edenlerin yüzde 74,5'i gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler amacıyla ülkemize geldi. Akraba ve arkadaş ziyareti yüzde 16,9 ile ikinci sırada yer alırken, alışveriş yüzde 3,7 ile üçüncü sırada yer aldı.
Yurt dışında ikamet eden vatandaşların Türkiye'ye geliş amaçlarında ise yüzde 63,9 ile akraba ve arkadaş ziyareti ilk sırada yer aldı.

TURİZM GİDERİ YÜZDE 22,6 ARTTI
Türkiye'nin turizm gelirindeki artışa karşılık, vatandaşların yurt dışı harcamalarında da yükseliş yaşandı. Turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 22,6 artarak 3 milyar 40 milyon 60 bin dolara ulaştı.
Bu harcamaların 2 milyar 572 milyon 425 bin dolarını kişisel harcamalar, 467 milyon 635 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Yurt dışını ziyaret eden vatandaşların sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,2 artarak 4 milyon 202 bin 160 kişiye yükseldi. Yurt dışına çıkan vatandaşların kişi başı ortalama harcaması ise 723 dolar olarak kayıtlara geçti.
Benzer Haberler
Eylül ayında enflasyon yüzde 1,84 arttı
TÜİK, Eylül ayı enflasyon verisini açıklandı. Eylül ayında enflasyon yüzde 1,84 arttı.
İnşaat maliyet endeksi arttı!
İnşaat maliyet endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,15 arttı, bir önceki yılın aynı...
Yurt dışı üretici fiyat endeksi yüzde 29,67 arttı!
Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık yüzde 29,67 arttı, aylık yüzde 2,51 arttı.
Kültür-Turizm Haberleri
TümüŞanlıurfa Şurası önerdi: O yol için yeni fikir!
Şanlıurfa Şurası, Abide Kavşağı’ndan Göbeklitepe istikametine uzanan güzergahta “Şanlıurfa...
Şanlıurfa’da ücretsiz konser: Sevilen isim sahne alacak!
Şanlıurfa’da düzenlenecek Gençlik Festivali kapsamında sevilen rapçi SEFO, 30 Ekim Cuma günü...
Vali Şıldak açıkladı: Urfa Kalesi ziyarete açılacak!
Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel mirasının önemli simgelerinden biri olan Urfa Kalesi’nde...
Urfa'nın fotoğrafları Bakü'de sergileniyor!
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen...
Şanlıurfa’nın kültürel zenginlikleri Azerbaycan’da...
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından kardeş ülke Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Şanlıurfa...
Patrik Bartholomeos Erdek’te ayin yönetti!
Balıkesir’in Erdek ilçesindeki tarihi Kirazlı Manastırı’nda geleneksel ‘Meryem Ana Ayini’...
Dünya birincisi Vox Humanis Korosu'nu Rektör Güllüoğlu...
Harran Üniversitesi Vox Humanis Korosu, İsveç’te düzenlenen uluslararası koro yarışmasında kendi...
Klaus Schmidt'in izinde bisiklet turu!
Şanlıurfa büyükşehir belediyesi tarafından düzenlenen "Klaus Schmidt'in izinde Göbeklitepe'ye...
Bakanlık harekete geçti! Urfa'daki 'Anıt Zeytin Ağacı'...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ın Eyyübiye ilçesi Altınbaşak Mahallesi’nde gerçekleştirdiği...
Gençlik ve Spor Bakanı müjdeyi duyurdu! Başvurular başladı!
Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Osman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla gençlerin...
Dizi sektörü destek kriterlerine düzenleme!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca uluslararası başarı elde eden televizyon dizilerinin daha etkin...
Büyükşehir Belediyesi'nden "Yaza Merhaba" konseri!
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Viranşehir Gençlik Merkezi tarafından "Yaza Merhaba" etkinliği...

