Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde mücbir sebep hali ilan etmişti. Yeni yayımlanan tebliğle bu mücbir sebep hali 30 Kasım 2025 tarihine kadar uzatıldı.
Bu karar, depremden etkilenen mükelleflerin ilgili kanun kapsamında kolaylıkla yapılandırma başvurusu yapabilmesi ve ödeme sürelerinin uzatılması amacıyla alındı.

Yapılandırma Başvuruları İçin Son Tarih 2 Mart 2026
7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu’nun 9. maddesinin 19. fıkrası uyarınca, mücbir sebep hali sona eren yerlerde başvuru ve ödeme süreleri, mücbir sebep halinin sona erdiği tarih esas alınarak belirleniyor.
Buna göre, mücbir sebep hali 30 Kasım 2025’te sona erecek bu bölgelerdeki mükellefler, yapılandırma için başvurularını 28 Şubat 2026 tarihine denk gelen resmi tatil nedeniyle 2 Mart 2026 tarihine kadar yapabilecek.
Ödeme Süreleri Esnetildi
Başvuru süresinin ardından ödemeler ise şöyle gerçekleşecek:
Birinci taksit (veya peşin ödeme) son ödeme tarihi: 31 Mart 2026
İkinci taksit son ödeme tarihi: 30 Nisan 2026
Diğer taksitler ise takip eden aylarda, aylık dönemler halinde ödenecek.
Bu esneklik sayesinde deprem mağduru mükellefler ödeme yükümlülüklerini rahatlıkla yerine getirebilecek.

Yapılandırma Kapsamında Kimler Yararlanabilir?
Matrah ve Vergi Artırımı: Mükellefler, matrah ve vergi artırımına ilişkin beyan ve bildirimlerini 2 Mart 2026 tarihine kadar yapabilecekler. Hesaplanan vergiler, mart ayında ilk taksit halinde ya da talep edilirse 12 taksit halinde ödenebilecek.
Stok Beyanı ve KDV: Stok beyanına ilişkin KDV beyannamesi ve envanter listeleri 2 Mart 2026’ya kadar verilecek.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV): ÖTV kapsamında beyanda bulunacaklar, beyanlarını aynı tarihe kadar yapabilecek, tahakkuk eden vergiyi ödeyecek.

Kasa Mevcutları ve Ortaklar Cari Hesabı: İşletmelerde bulunmayan kasa mevcutları ile ortaklar cari hesaplarındaki düzeltmeler yine 2 Mart 2026 tarihine kadar beyan edilerek vergiler ödenecek.
Emsal Bedel Üzerinden ÖTV Beyanı: Alış belgeleri ibraz edilemeyen malların ÖTV beyannamesi aynı süre içinde yapılacak.
Belediye ve İl Özel İdarelerinin Alacakları da Yapılandırma Kapsamında
7440 sayılı Kanun kapsamında sadece Gelir İdaresi Başkanlığı değil, il özel idareleri, belediyeler ve yatırım izleme koordinasyon başkanlıklarının alacakları da yapılandırmaya dahil edildi. Dolayısıyla bu kurumlara olan borçlar için başvuru ve ödeme süreleri de aynı şekilde 2 Mart 2026 tarihine kadar uzatıldı.

Yürürlük ve Uygulama Yetkisi
Genel Tebliğ, Resmî Gazete’de 14 Temmuz 2025 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ hükümlerinin uygulanması Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak.
Deprem bölgesi mükelleflerinin yapılandırma başvuru süresi 2 Mart 2026’ya uzadı.
Ödemeler için ilk taksit son günü 31 Mart 2026 olarak belirlendi.
Matrah artırımı, stok beyanı, kasa mevcutları gibi tüm yapılandırma hükümleri bu tarihler kapsamında.
Belediye, il özel idaresi gibi yerel yönetim alacakları da aynı kolaylıklardan faydalanacak.
Depremden etkilenen mükelleflerin yükünün hafifletilmesi amacıyla yapılan bu düzenleme, ekonomik toparlanmaya destek sağlamak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter: