RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
AnasayfaGüncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Güncel - Yaşam TÜİK açıkladı: Akraba evliliğinin en yüksek olduğu il Urf...

TÜİK açıkladı: Akraba evliliğinin en yüksek olduğu il Urfa oldu!

TÜİK’in 2025 verilerine göre Şanlıurfa, %16,9’luk oranla Türkiye’de akraba evliliğinin en yüksek olduğu il oldu. Kent aynı zamanda hane halkı büyüklüğü ve çocuk sayısı bakımından da zirvedeki yerini korudu.

· 5 dk okuma · Haber Merkezi · 66 okunma
0Yorumlar
TÜİK açıkladı: Akraba evliliğinin en yüksek olduğu il Urfa oldu!

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Türkiye'de 2008 yılında 4 kişi olan ortalama hanehalkı büyüklüğünün, azalma eğilimi göstererek 2025 yılında 3,08 kişiye düştüğü görüldü.

ORTALAMA HANEHALKI BÜYÜKLÜĞÜNÜN EN YÜKSEK OLDUĞU İL ŞANLIURFA VE ŞIRNAK OLDU

Türkiye'de 2025 yılında ortalama hanehalkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il, 4,84 kişi ile Şırnak oldu. Şırnak ilini 4,63 kişi ile Şanlıurfa ve 4,43 kişi ile Batman izledi. Ortalama hanehalkı büyüklüğünün en düşük olduğu il ise 2,49 kişi ile Tunceli oldu. Tunceli'yi, 2,50 kişi ile Giresun ve 2,51 kişi ile Çanakkale izledi.

Görsel

TEK KİŞİLİK HANEHALIKI ORANI ARTTI

ADNKS sonuçlarına göre, 2014 yılında %13,9 olan yalnız yaşayan fertlerden oluşan tek kişilik hanehalklarının oranının 2025 yılında %20,5'e yükseldiği görüldü.

Geniş aileden oluşan hanehalklarının oranında azalma olduğu görüldü.

Görsel

 

TEK KİŞİLİK HANEHALKLARININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL GÜMÜŞHANE 

İllere göre hanehalkı tipleri incelendiğinde, 2025 yılında tek kişilik hanehalklarının oranının en yüksek olduğu ilin %32,7 ile Gümüşhane olduğu görüldü. Gümüşhane ilini %30,8 ile Tunceli ve %30,5 ile Giresun izledi. Diğer yandan tek kişilik hanehalklarının oranının en düşük olduğu il ise %11,5 ile Batman oldu. Bu ili %12,4 ile Diyarbakır ve Van izledi.

Tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranının en yüksek olduğu il, 2025 yılında %70,5 ile Gaziantep oldu. Gaziantep ilini %69,8 ile Diyarbakır ve %69,6 ile Şanlıurfa takip etti. Tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının oranının en düşük olduğu il ise %49,9 ile Tunceli oldu. Tunceli ilini %51,5 ile Gümüşhane ve %53,4 ile Artvin izledi.

Görsel

TÜRKİYE'DE 0-17 YAŞ GRUBUNDA EN AZ BİR ÇOCUK HANEHALKIORANI %41,9 OLDU 

ADNKS sonuçlarına göre 2025 yılında toplam hanehalkı sayısı 26 milyon 977 bin 795 oldu. Hanelerin %41,9'unda 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunduğu görüldü. Bu hanelerin illere göre dağılımı incelendiğinde, 0-17 yaş grubunda en az bir çocuk bulunan hanehalkı oranının en yüksek olduğu ilin %68,2 ile Şanlıurfa, en düşük olduğu ilin %27,3 ile Tunceli olduğu görüldü.

Hanelerin %19,1'inde 0-17 yaş grubunda bir çocuk, %14,1'inde iki çocuk, %5,7'sinde üç çocuk, %1,9'unda dört çocuk, %1,1'inde ise beş ve daha fazla çocuk bulunduğu görüldü.

her 4 haneden birinde en az bir yaşlı fert bulunduğu görüldü

HER 4 HANEDEN BİRİNDE EN AZ BİR YAŞLI FERT BULUNDUĞU GÖRÜLDÜ

Türkiye'de 2025 yılında toplam 26 milyon 977 bin 795 haneden 7 milyon 46 bin 560'ında 65 ve daha yukarı yaşta en az bir fert bulunduğu görüldü. Diğer bir ifadeyle, hanelerin %26,1'inde en az bir yaşlı fert yaşadığı görüldü.

Ülkemizde 2014 yılında en az bir yaşlı fert bulunan hanelerin 1 milyon 73 bin 367'sini tek başına yaşayan yaşlı fertler oluştururken 2025 yılında 1 milyon 836 bin 496'sını tek başına yaşayan yaşlı fertler oluşturdu.

Görsel

AKRABASIYLA EVLİ OLAN BİREYLERİN EN FAZLA OLDUĞU İL MARDİN VE ŞANLIURFA OLDU

Toplam resmi evlenmeler içindeki akraba evlilikleri illere göre incelendiğinde, 2025 yılında toplam evli bireyler içinde son evliliğinde akraba evliliği yapmış bireylerin oranının en fazla olduğu il %19,7 ile Mardin oldu. Bu ili %18,8 ile Şanlıurfa ve %16,7 ile Siirt izledi. Akraba evliliği yapmış bireylerin oranının en az olduğu il ise %1,2 ile Edirne oldu. Bu ili %1,5 ile Kırklareli ve %2 ile Çanakkale izledi.

Görsel

AKRABA EVLİLİĞİ ORANININ EN YÜKSEK OLDUĞU İL ŞANLIURFA OLDU

Akraba evliliği oranı illere göre incelendiğinde, 2025 yılında akraba evliliği oranının en yüksek olduğu ilin %16,9 ile Şanlıurfa olduğu görüldü. Bu ili, %11 ile Mardin ve %10,8 ile Siirt izledi. Akraba evliliği oranının en düşük olduğu il %0,4 ile Kütahya ve Edirne oldu. Bu ili %0,5 ile Çanakkale izledi.

KENDİLERİNE AİT BİR KONUTTA YAŞAYANLARIN ORANI %57,1 OLDU

Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre, 2025 yılında konutun mülkiyet durumları incelendiğinde, fertlerin %57,1'inin oturduğu konutun sahibi olduğu, %27'sinin ise kiracı olduğugörüldü. Lojmanda oturanların oranı %0,9 olurken kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise %15 olarak gerçekleşti.

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel - Yaşam Haberleri

Tümü

ŞUSKİ duyurdu: O mahallelerde sular kesilecek!

ŞUSKİ, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle iki mahallede su kesintisi yaşanacağını duyurdu.

11 saat önce

AFAD duyurdu: 4,3 büyüklüğünde deprem!

AFAD sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Akdeniz’de meydana gelen 4.3 büyüklüğünde...

15 saat önce

Milli sporculardan Vali Şıldak’a ziyaret!

Uluslararası şampiyonalarda derece elde eden milli sporcular, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ı...

16 saat önce

Meteoroloji’den sel ve taşkın uyarısı: O illerde...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yağış beklenen illeri uyararak sel ve taşkınlara karşı önlem...

19 saat önce

Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda gerçeği aratmayan yangını...

Şanlıurfa GAP Havalimanında, muhtemel uçak kazaları ve yangınlara karşı hazırlıkları...

19 saat önce

Urfa'da yetişen ceylanlar doğaya salındı!

Şanlıurfa Kızılkuyu Ceylan Üretme İstasyonu’nda yetiştirilen 50 ceylan, biyolojik çeşitliliğin...

1 gün önce

Urfa'da fotoğrafçılar kentin ilk cezaevini fotoğrafladı!

Şanlıurfa'da fotoğrafçılık kursu kursiyerleri, eskiden kentin ilk cezaevi olan, ardından...

1 gün önce

ŞUTSO seçimlerinde oy kullanacaklar dikkat!

ŞUTSO seçimlerinde oy kullanacak üyeler için gerekli belgeler ve oy verme noktaları açıklandı.

1 gün önce

İçişleri Bakanlığı duyurdu: Urfa'da listede!

İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu bazı iller için kuvvetli sağanak yağış...

1 gün önce

Şanlıurfa Barosu'nun acı günü!

Şanlıurfa Barosu, 3. Ağır Ceza Mahkemesi mübaşirinin vefatını duyurdu.

1 gün önce

Urfa’da yeni proje alanları ziyarete açılıyor!

Şanlıurfa Valiliği tarafından Balıklıgöl Platosu’nda hayata geçirilen, şehrin tarihi ve kültürel...

1 gün önce

HGS borcu ödeme sisteminde yeni dönem

Otoyol ve köprü geçişlerinde oluşan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ihlal borçlarının ödenmesinde yeni...

1 gün önce