DEM Parti Urfa Milletvekili TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve aynı zamanda İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Avukat Dilan Kunt Ayan 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinde kaybolan depremzede çocuklar için araştırma ve soru önergesi verdi.
Milletvekili Ayan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği araştırma ve soru öngeresinde kamuoyunda halen çeşitli iddia ve kaygılara yol açan akıbetleri belli olmayan binlerce kayıp çocuklar için çalışma başlatılması için talepte bulundu.
DEM Parti Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan verdiği araştırma ve soru önergesi talebi dilekçesinde şunları kayd etti:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 Depremi’nin ardından hayatını kaybeden, yakınlarına ulaşamayan, aile ve yakınlarına teslim edilemeyen çocukların akıbetinin araştırılması, kayıp ve hayatını kaybeden çocukların tümüne ulaşılıp ulaşılmadığına dair endişelerin ortadan kaldırılması, depremzede yurttaşlarımız başta olmak üzere kamuoyu nezdinde meydana gelen endişelerin giderilmesi amacı ile Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.
Tüm Türkiye’yi derin şekilde etkileyen, resmi rakamlara göre 44 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve binlerce binanın yıkıldığı Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremi’nden en çok ve en ağır şekilde etkilenenler, çocuklar olmuştur.
Binlerce çocuk hayatını kaybetmiş, hayatını kaybeden çocukların kimliklendirme ve yakınlarını tespit çalışmaları noktasında eksiklikler yaşandığına yönelik iddialar basına ve taraflarımıza iletilmiştir. Bunun yanı sıra enkazdan veya deprem bölgelerinden sağ kurtulan pek çok kayıp ve refakatsiz çocuk olduğu bilinmektedir.
Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, sağ olarak kurtulmuş ve yakınlarından ayrı düşmüş çocukların sayısı, durumları ve akıbetleriyle ilgili net ve şeffaf bilgiler hâlâ yetkili kurum ve Bakanlıklar tarafından paylaşılmamıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu konuda Mayıs seçimleri öncesi ve sonrasında birbiriyle tutarlı olmayan farklı açıklamalar da bulunmuştur.
Bakanlık ilk yaptığı resmî açıklamada; kayıp çocuklar olduğu iddialarını reddetmiş ardından yaptığı açıklamalarda “6 Şubat'taki depremlerde enkaz altından çıkarılan ve refakatçisi olmayan 1915 bulunduğunu, çocukların 1788'inin ailelerine teslim edildiğini, 79 çocuğun kuruluş bakımına alındığını” bildirmiştir. Bakanlığın Nisan 2023 tarihli açıklamasında, Bakanlık korumasında olan, kimliği tespit edilemeyen 16 çocuğun bulunduğu bilgisi verildi. Mayıs ayında yapılan açıklamada ise 1841 çocuğun ailelerine teslim edildiği paylaşılmıştır.
Bakanlığın yaptığı açıklamaların haricinde, bağımsız sivil toplum örgütleri, deprem bölgelerinde yaptıkları ve aldıkları başvurular üzerinden çalışmalar yapmış, verilen sayıların ve listelerin net ve doğru olmadığını, halen çok sayıda ailenin çocuklarını aradığını, ölü, yaralı, kayıp çocuk sayısıyla ilgili farklı bilgilere ulaşıldığını ve bu konuda başvuru hattı olan 184 ve kurumsal mercilerin yetersiz kaldığını tespit etmiştir. Ayrıca Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği isimli sivil toplum örgütü, “sahadan tarafımıza iletilen ihbarlara göre; enkazdan sağ kurtarılan çocuklarımızın resmî kurumlara bildirimlerinin yapılmadığı ve kayıtlara geçmesinin sağlanamadığı örnekler olduğu, refakatsiz çocuklarımızın yetkili devlet kurumlarına değil, çocukların akrabaları olduğunu söyleyen kimselere, tarikatlara teslim edildikleri bildirilmektedir.” şeklinde açıklamalar yapmıştır. Sonrasında bir kısım depremzede çocuğun Ensar Vakfı ve İsmailağa Cemaati’ne ait yurtlarda kaldığına dair haberler basına yansımıştır.
Son aylarda ise, Dünya genelinde Amerika’daki Epstein Davası ile ilgili gelişmeler ardından tartışılan; Ortadoğu, Doğu Asya, Doğu Avrupa ve benzeri bölgelerden çocuk istismarı, insan ticareti, çeşitli kötü niyetlerle çocuk kaçırıldığı iddialarına ilişkin Türkiye’nin de adının geçtiğine dair iddialar, yurttaşların deprem sonrası kaybolan veya akıbeti belirsiz çocuklarla ilgili açık, net ve belgelere dayanan cevap beklentisini arttırmıştır. Geçen 1 yıla rağmen, Bakanlık ve yetkili kurumların bu konuda açık, net ve teyitli bilgileri hâlâ paylaşmamış, iddiaları yalanlamaktan ibaret açıklamalar yapılmıştır.
Bu iddialara ilişkin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 11 Ocak 2024 tarihinde, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı"nın açılışında, iddiasına ilişkin olarak “1912 çocuğumuzdan bir tanesinin bile kayıp olması durumunun söz konusu olmadığını tekraren ilan ediyorum. Bu çocukların kimlik tespitleri devletin ilgili birimleri ile çok titizlikle yapıldı.” Şeklinde açıklama yapmakla yetinmiştir. Bugüne kadar Bakanlık elindeki verilerin nasıl toplandığını, kimsesiz kalan çocukların nasıl, nerede korunduklarını ve ulaşılamayan ölü, yaralı, kayıp çocuk olmadığına dair verilerin nasıl kesinleştiğini açık ve şeffaf olarak kamuoyuyla paylaşılmamış, tarafımızca verilen soru önergeleri cevapsız bırakılmıştır.
Bu nedenlerle, depremde kaybolan çocuklarla ilgili olarak yakınlarına ulaşamayan çocuklar, çocuklarını bulamayan aileler, akıbeti tespit edilemeyen çocuklar ve kamuoyunda oluşan kaygı ve soruları giderme görevi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de asli sorumluluklarındandır. Konuya dair detaylı ve bütünlüklü inceleme, denetleme ve raporlama yapmak amacıyla Meclis bünyesinde etkili, bağımsız ve tarafsız yöntemlerle işleyecek bir komisyon kurularak gerekli araştırma ve çalışmaların yapılmasını teklif ederim.
Dilan KUNT AYAN
Şanlıurfa Milletvekili
Yorumlar
Kalan Karakter: