ajansbalikligol Gazetesi'nde yer alan haberde, Yapı ve inşaat sektörünün en fazla canlılık gösteren kentleri arasında bulunan Şanlıurfa’ da 8. kez düzenlenecek Yapı İnşaat ve Dekorasyon Fuarı, sektör temsilcileri yeni ürünlerini tanıtma imkanı bulunacak, binlerce marka sergilenecek, sektörün ivme kazanmasına katkıda bulunacak.

İnşaat, yapı teknolojileri ve dekorasyon alanında alıcıların birebir görüşebileceği, yeni iş bağlantılarının kurabileceği 8. Şanlıurfa Yapı İnşaat Dekorasyon Fuarı, 1-4 Haziran tarihleri arasında pandemi tedbirleri eşliğinde faaliyet gösterecek.

8. Şanlıurfa Yapı İnşaat Dekorasyon Fuarı’nın koronavirüs tedbirleri çerçevesinde açılacağına dikkat çeken Kentsel Dönüşüm Uzmanı Zeki Yıldırım, fuara ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Şu an 8’incisini düzenleyeceğimiz Yapı İnşaat Dekorasyon Fuarı üç kez ertelenme sonucunda inşallah 1-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Pandemi koşullarında çeşitli önlemler alınarak gerçekleştirilecek. İnsanların katılım sağlaması için gerekli tüm önlemler alınmış olacak fakat pandemiden dolayı geçmiş dönemlerde yapmış olduğumuz fuarlardaki gibi yüksek olacağını beklemiyoruz ama umarım sektörü tam manasıyla buluşturabiliriz. İnsanların özellikle mesafe kuralıyla ilgili sıkıntıları olacağı için yüksek bir katılım beklentisi içerisinde değiliz. Gönül ister ki katılım olsun çünkü önlemler alınmış olacak. Kontrollü ziyaretler sağlanacak. Tek seferde çok yığılma olmayacak şekilde bir düzenleme var. Sanal fuar düzenlemeyle ilgili şu an büyük organizasyon firmaları artık bunu yapmaya başladılar. Urfa’da henüz bunun altyapısı yok. Yerel ölçekte yapılan bir fuar. Elbette ki katılımcı sayısı az olacak fakat yine de en azından küçükte olsa hem üreticinin Pazar bulma noktasında hem de tüketiciyi işte alternatifler bulma noktasında en azından seçenek sunmuş olacak. 1 ve 4 Haziran tarihleri arasında.”


‘KENTİN TANITIMINA KATKI SUNUYOR’
Düzenlenen fuarların kentin kalkınmasına ve tanıtımına büyük katkı sunduğunu aktaran Yıldırım, şu ifadelere yer verdi:
“Sponsor olarak, Akkuzu ve Zeki Yıldırım Mühendislik İnşaat olarak biz sponsor olarak fuarın düzenleyenleri arasında yer alıyoruz. Ayrıca destekleyici kuruluşlarda işte kentimizin Urfa’nın yerel dinamikleri, Ticaret Sanayi Odası’nın, belediyelerin işte KOSGEB ve diğer tüm yerel dinamikler katkıda sunuyorlar. Kimisi fazla katkı sunuyor kimisi ismen bulunuyor. Fakat fuarlar bir kentin ekonomik hareketliliğine çok ciddi katkı sunar. Bunun yanında kentlerin tanıtımı çok önemlidir. Bu anlamda aslında kentimizin yerel dinamiklerin daha fazla sorumluluk alarak daha büyük fuar organizasyonlarının gerçekleşmesi için çaba göstermeleri gerekir. Çünkü fuar turizmi diye bir şey var. Bu fuar turizmi şu an ulusal uluslararası olan bir şey örnekleri de olmakla beraber. Yerel ölçekte de en az çevre illerden ziyaretçiler getirebilecek organizasyonları kimler yapılıyor? Kentin yerel dinamikleri yapıyor, sanayi odası yapıyor, ticaret borsası yapıyor, belediyeler yapıyor, valilik yapıyor. Dolayısıyla bu fuar organizasyonuna dışarıdan katılım sağlanması için de kuruluşlarımızın sorumluluk alması bu fuar organizasyonunun çevre illerde en az çevre illerde tanıtımı yapılır. Çevre illerden kentimize ziyaretçi akışı sağlanması noktasında destek sunmaları gerekiyor. Böylelikle dışarıdan gelen ziyaretçi kentte para harcıyor, kentte konaklıyor ekonomik hareketlilik oluşmuş oluyor. Urfa’yı ilk defa ziyaret eden kişiler oluyor. Urfa tanınmış oluyor, tanıtıma katkı sunulmuş oluyor. Bu anlamda yerel yönetime de büyük iş düşüyor.”

‘URFA’DA FUARLAR İÇİN YETERLİ ALTYAPI YOK’
Şanlıurfa’nın fuarlar için yeterli altyapıya sahip olmadığını, bu konuda yerel yönetimlere çağrıda bulunan Yıldırım, açıklamasına şu sözlerle devam etti:
“Urfa’da fuarlar için yeterli altyapı maalesef yok bu konuda çok mustaribiz. Ben inşaat mühendisleri odası il temsilciliğini yaptığım dönemlerde 2013’te il temsilcisiyken ilk olarak Stat Fuarcılık Organizasyon Şirketi’nin, Sayın Musa Öztürk’ün çok büyük risk alarak Urfa’da fuar düzenlemek istemesi ve bize işte inşaat odaları mühendisi olarak o dönem TÜMSİAD Sayın Sadık Sade Başkan ben çok ciddi desteklerini gördüm. Yine birkaç yerel kuruluşun desteğiyle o zaman iyi hatırlıyorum eski 11 Nisan Stadyumun yerinde çadırda fuar yapmıştık ve müthiş bir buluşma gerçekleşti. İlk defa Urfa’da bir Yapı İnşaat Dekorasyon fuarını gerçekleştirmiş olduk. 5yıl boyunca hep çadırlarda fuara yaptık. Bu 5 yıl süre içerisinde her platformda Urfa’nın fuar, sergi ve kongre salonlarına ihtiyacı olduğunu, fuar merkezine ihtiyacı olduğunu her platformda dile getirdik. Her platformda söyleye söyleye ilk sesimizi duyan Eski Belediye Başkanımız Sayın Nihat Çiftçi oldu. Buna önayak oldu ve Karaköprü’deki fuar merkezinin yapılmasına vesile oldu. Teşekkür ediyorum kendisine fakat bu yeterli mi? Değil, çünkü fuar organizasyonu için oteller, yatak sayısından tutun da fuar turizmi için insanların gidip yemek yiyecekleri mekanlara kadar, onun dışında ulaşım imkanlarına kadar, sergi salonunun büyüklüğü, bu fuarın ihtiyaçlara cevap vermesi, parametrelerine kadar tamamen bir altyapı gerektiriyor. Urfa bu anlamda yeterli mi? Hayır değil, zaten kongre merkezlerimiz yok. Fuar ve sergi salonlarımız var. Sayın Nihat Çiftçi’nin girişimleriyle ve çabasıyla meydana geldi. İşte son iki yıldır orada yapıyoruz fuarlarımızı. Sekizinci inşaat ve dekorasyon fuarımızı da yine orada gerçekleştireceğiz. Buradan aslında bu konunun muhatabı olan başta büyükşehir belediyesi ve diğer yerel kuruluşlarımız bunu gündemlerine alıp vizyon geliştirip fuar turizmi altyapısını geliştirmek adına adım atmaları gerektiğini düşünüyorum. Onların bu noktada sorumluluk almalarına ve yerine getirmelerini tavsiye ediyorum. Ciddi anlamda eksiğimiz var altyapı anlamında. Aslında turizmin tamamında altyapı eksiğimiz var. Bugün tarihin sıfır noktası Göbeklitepe gibi bir değere sahibiz fakat maalesef ziyarete gelen misafirlerimizi kendi memleketimizde ağırlayamıyoruz. Çevre illere gidip konaklıyorlar. Bu bizim aslında ayıbımız.”

‘İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ÇOK CİDDİ ANLAMDA ETKİLEDİ’
Pandemi sürecinin inşaat sektörünü ve inşaat sektörüne bağlı meslek gruplarının tümünü dolaylı olarak kötü etkilediğini aktaran Yıldırım, açıklamasına şu sözlerle son verdi:
“İnşaat sektörü çok zor durumda. Pandemi zaten çok ciddi anlamda etkiledi. Çalışmalarımızın aksamasından tutun da inşaatta maliyet oluşturan tüm kademeleri etkilendi. Fiyatların yükselmesi, inşaat sektörü, inşaat konut idarecisi, mücahit buna bağlı olarak tüm sektörler etkilendi. İnşaat sektörü ana sektör buna bağlı olarak birçok sektörü besleyen bir lokomotif pozisyonunda. İnşaat sektörünün tabi sıkıntı yaşaması dolaylı olarak diğer sektörlerin de sıkıntı yaşamasına neden oldu. Bugün demirin ton fiyatı 7bin 300 TL bu maliyetle üretilecek. Nihai tüketicinin bunu alması imkansız. Müteahhittin bunları bu fiyata, bu maliyeti, bu malzemeleri temin edip inşaatını bitirebilmesi zor. Sektör çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Çimento şu anki durumunda neredeyse yüzde 200’ün üzerinde zam yedi. Çimento inşaat sektörünün ham ana maddesi ve benzeri birçok ana inşaat girdisi maliyet olarak en az yüzde 50 artmış durumda. Yüzde 200’e kadar artış gösterenler var. Bu anlamda sektör çok sıkıntılı bir durumda şu an sıkıntı çekiyor. Buna rağmen gerek müteahhitlerimiz gerek inşaat sektörüne hizmet veren işte inşaat mühendislerimiz, mimarlarımız, şehir plancılarımız, teknik insanlarımız herkes yine özellikle Şanlıurfa da daha kaliteli ve güvenilir konut üretmek için inşaat üretmek için var gücüyle çalışıyorlar.”
Kaynak: ajansbalikligol.com
Yorumlar
Kalan Karakter: