6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Şanlıurfa Kurtuluş Müzesi’nde restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ın verdiği bilgiye göre, güçlendirme ve modern müzecilik anlayışıyla yürütülen çalışmaların ardından müze, bir yıl içinde yeniden ziyarete açılacak.
URFA’NIN KURTULUŞ MÜCADELESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Atatürk Mahallesi’nde yer alan Mahmut Nedim Efendi Konağı, 1903 yılında geleneksel mimariyle inşa edildi. Kurtuluş Savaşı yıllarında önce İngilizler, ardından Fransızlar tarafından karargâh olarak kullanılan konak, halkın 11 Nisan 1920’de verdiği mücadeleyle Fransız işgalinden kurtarıldı. Milli Mücadele’nin simge mekânlarından biri olan konak, 16 yıl önce Şanlıurfa Valiliği tarafından restore edilerek Kurtuluş Müzesi’ne dönüştürüldü.
VALİ ŞILDAK: “TARİHİ KONAĞI ÇOK DAHA GÜÇLÜ DÖNDÜRECEĞİZ”
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yapısal hasar gören müzede başlatılan restorasyon çalışmalarını değerlendiren Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, “Bu tarihi yapı, kurtuluş mücadelesinin sembolüdür. Restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmalarıyla çok daha nitelikli bir şekilde Urfa’mıza kazandıracağız” dedi.
MÜZE, ETNOGRAFİK YAPISIYLA DA ZENGİNLEŞECEK
Müzenin yalnızca Kurtuluş Savaşı’na değil, Şanlıurfa’nın kültürel mirasına da ışık tutacağını belirten Vali Şıldak, etnografik müze konseptinin de içeriğe dahil edileceğini söyledi. Ziyaretçilere adeta o dönemi yaşatacak bir atmosfer kurulacağını vurgulayan Şıldak, “Tarihteki o altın sayfayı yansıtacak nitelikte bir müze kuruyoruz” ifadelerini kullandı.
TURİZME VE KÜLTÜRE YENİ BİR KATKI
Yapımı süren müzenin tamamlanmasının ardından, Şanlıurfa'nın kültür turizmine önemli bir katkı sunması bekleniyor. Hem tarihi mirasın korunması hem de gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan müze, modern sunum teknikleriyle geçmişi bugüne taşıyacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: