Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) uygulamasında suistimalleri önlemek amacıyla önemli bir adım atıyor. Nisan 2025 itibarıyla devreye alınacak yeni sistem ile birlikte yalnızca gerçekten riskli görevlerde çalışanlara erken emeklilik hakkı tanınacak. Bu kapsamda işverenlerin yaptığı hizmet bildirimleri, sistem üzerinden meslek kodlarına göre otomatik olarak denetlenecek.
SGK’nın yeni düzenlemesiyle birlikte, aşçı, çaycı, bekçi, sekreter, hizmetli gibi riskli sayılmayan görevlerde çalışanların, yıpranma payı hakkından faydalanmalarına artık izin verilmeyecek. Uygulama, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün yaptığı denetimlerde tespit edilen usulsüzlüklerin ardından geliştirildi. Bazı işverenlerin, riskli olmayan çalışanları, riskli meslek kodlarıyla SGK’ya bildirerek haksız şekilde erken emeklilik hakkı sağladığı belirlendi.
Yeni sistem kapsamında, iş kolu yıpranma payına uygun olmayan görevler için bildirim yapıldığında, sistem otomatik olarak “hatalı bildirim” uyarısı verecek ve işlemi kabul etmeyecek. Bu sayede yalnızca gerçekten risk altında çalışanlar erken emeklilik hakkından yararlanabilecek.
YIPRANMA PAYI HANGİ MESLEKLERE VERİLİYOR?
SGK'nın mevcut uygulamasında yıpranma payı süresi, mesleğin risk derecesine göre değişiklik gösteriyor:
Yılda 180 gün ek hizmet süresi:
Yer altı madenciliği
Benzeri ağır işler
Yılda 90 gün:
Asit ve cıva üretimi
Polis, MİT, TSK, Sahil Güvenlik
Cezaevi personeli
TBMM üyeleri
Gazeteciler ve TRT haber birimi çalışanları
Radyasyonla çalışanlar
Demir-çelik sektörü çalışanları
Yılda 60 gün:
Cam, çimento, alüminyum sanayi işçileri
İtfaiyeciler
Sağlık çalışanları (doktor, hemşire, eczacı vb.)
Termik santral işçileri
Dalgıçlar
Kurşun ve arsenikle çalışanlar
Yeni uygulama sayesinde, fiili hizmet süresi zammı sadece bu gibi yüksek riskli görevlerde çalışanlara tanınacak. Nisan 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek sistemle birlikte, bildirimler sistematik olarak kontrol edilerek haksız erken emekliliğin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: