Türkiye'nin sıcak illerinden biri olan Şanlıurfa'da sıcaklıklar gün geçtikçe artıyor. Sonbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte sıcaklıklar devamlılığını sürdürüyor ve uzmanlar bu konu hakkında kronik rahatsızlığı olan hastaları uyardı.
Uzmanlar, Coronavirüs'e yakalanmada büyük risk taşıyan kronik rahatsızlığı olan hastalar, yaşanan hava değişikliği sebebiyle bazı hastalıkların ilerleyebileceğini belirtti.
Hava Sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi başta insanlar olmak üzere bir çok canlıyı olumsuz yönde etkiliyor.
Güneş ışınları etkisini artırdıkça, baş ağrısı, baş dönmesi gibi hastalıkların şiddeti de artabiliyor. Nemli ve sıcak yaz günlerinde baş ağrısı çekme olasılığı artarken sıcakta yürüyüş yapıp yeterli sıvı almaz ve vücut susuz bırakılırsa baş ağrısının şiddeti de artar.
Güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatlerinde, özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların sıcak çarpmasına karşı dikkatli ve tedbirli olmalarının altını çizen uzmanlar, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini vurguladı.
Bugünlerde hem sıcaklar hem pandeminin etkisiyle doğal olarak daha gergin, tahammülsüz ve daha huzursuz hissedilebileceği ama sağlık için yapmak gerektiğini, bu duyguların farkında olup içerisinde yaşadığımız durumun herkesi olumsuz etkilediğini unutmadan birbirimize karşı daha anlayışlı olmak gerekiyor.
Korunmak için neler yapılmalı?
Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
- Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler.• Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bolve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapkagiyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
- Yoğun fiziksel aktivite ve spor yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvıalınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır.
- Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir.
- Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.
- Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
- Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
- Vücut ısısının yükselmemesi içinsık sık duşalınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
(Yaşar Aksoy/ Nurseda Abak)
Yorumlar
Kalan Karakter: