Şanlıurfa Alevi Kültür Derneği, Kahramanmaraş’ta 40 yıl önce yaşanılan resmi kayıtlara göre 103, gayri resmi kayıtlara göre 500 Alevi vatandaşın hayatını kaybettiği Maraş olaylarını kınadı.
"Katliamdan sonra Alevilerin yüzde 80’i kenti terk etmiştir”
Cem evi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında Alevi Bektaşi Dernekleri Platformu adına açıklama yapan Mehmet Türkmen, “Yakın tarihimizin en acımasız, insanlık adına en utanç verici kitlesel katliamı olan Maraş katliamının üzerinden tam 40 yıl geçti. Katliamda resmi rakamlara göre 114, tanıkların ifadesine göre 200 canımız katledilmiştir. Binin üzerinde kişi yaralanmıştır. 552 ev, 289 iş yeri talan edilmiş, yakılıp, tahrip edilmiştir. Katliamdan sonra Alevilerin yüzde 80’i kenti terk etmiştir.” dedi.
"Katliamın izleri hala hafızalarda sürüyor"
Türkmen; "Maraş Katliamı birçok insanın hayatını kaybettiği, birçoğunun da yaralandığı Maraş Katliamının yıldönümünde Maraş Katliamını kınıyoruz. Yakın tarihimizde en acımasız, insanlık adına en utanç verici kitlesel katliam ve hazırlıkları aylarca süren Maraş Katliamının üzerinden 40 yıl geçti ancak kanlı katliamın izleri hala hafızalarda sürüyor. Alevi halkımıza yönelik düzenlenen bu katliamın sorumlularını 40.yılında bir kez daha lanetliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Maraş'ın acısı; Sivas, Çorum, Dersim olanca tazeliği ile yüreğimizde kanayıp duruyor"
Katliamı yapanların değil, katliamları gündeme getirenlerin suçlu sayıldığına değinen Türkmen; "Maraş'ın acısı tıpkı; Sivas, Çorum, Dersim olanca tazeliği ile yüreğimizde kanayıp duruyor. Katliamda kaybettiğimiz canlarımızı anmamıza dahi izin verilmiyor. 19 Aralık 1978 Maraş Katliamının 40.yıl dönümüne sayılı günler kala Kahramanmaraş valiliği anma, yürüyüş ve benzeri tüm etkinlikleri yasakladı. Onlar yaşanan bu katliamın üstünü ne kadar örtbas etmek isterse istesin, ne kadar unutalım derlerse desinler biz bu katliamı unutmadık, unutamayacağız, unutturmayacağız" sözlerini kaydetti.
Yorumlar
Kalan Karakter: