HDP Şanlıurfa Milletvekilli Ayşe Sürücü büyük yatırımlarla inşa edilen ancak vatandaş açısından büyük bir mağduriyet yaratan devlet hastanesi ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi.
Mevcut iktidarın övünerek açılışını yaptığı hastanenin başta kadın doğum ünitesi olmak üzere daha birçok bölümünde sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Sürücü; " Yurttaşımız tarafıma yaşadığı mağduriyetini dile getirirken aynı durumda olan birçok vatandaşın olduğunu dile getirmektedir. Mağdur olduğu durumu ise şöyle anlatmaktadır: “11.01.2019 tarihinde gelinimin doğum sancısı başlayınca acil olarak en yakın hastaneye hastamızı götürdük. İçeri ilk girişte doğum sancısı çeken gelinimi aldılar fakat benim içeri girmeme engel oldular. Girişteki hemşire arkadaşlara hastanın kaydını yapacağımızı söylediğimizde ise hasta kaydını hastanın kendisinin yapmak zorunda olduğunu belirtti. Bu durumu kabul etmeyerek danışmaya durumla ilgili bilgi almak istediğimi belirttim. Danışmadaki arkadaş eğer maddi durumumuz yeterli ise hastayı özel bir hastaneye götürmemiz gerektiği konusunda ısrarcı oldu. Hastanenin yeterli donanıma ve personele sahip olmadığını ve hastalara iyi davranılmadığını izah etti. Bende gelinimi alıp özel hastaneye sevkini vermelerini istedim. Fakat girişte yaptıkları gibi hastanın çıkışını da hastanın kendisinin yapmak zorunda olduğunu söylediler. Ben de doğumhaneye çıkıp gelinimi almaya gittim. İçeri zorla girdiğimde ise karşılaştığım manzara karşısında ne yapacağımı şaşırdım. Doğumhane dedikleri yer koca bir salondan oluşuyordu ve tüm hastalar aynı ortamdaydı. Hijyen koşullarının en alt safhada olduğu bir ortamdı. Hastaların uzanacakları yatakları bile yoktu bazıları yerde oturmuş bazıları ise duvara yaslanmış durumdaydılar. Hastalara bakmakla yükümlü olan personeller ise hastalara hakarette bulunuyorlardı. Personeller hijyen için gerekli hiçbir önlem almamıştı. Daha sonra hastamın sevkini alarak özel bir hastaneye götürdüm.” dedi.
Sürücü bu bağlamda şu soruları yöneltti:
1. Mevcut iktidarın sürekli inkâr ettiği hastanelerin personel eksikliğini ne zaman giderecektir?
2. Şanlıurfa’da doğum oranın en fazla olduğu yer Eyyübiye ilçesi olduğu bilinmektedir. Buna rağmen Eyyübiye ilçesindeki hastanede neden sadece bir tane kadın doğum ünitesi bulunmaktadır?
3. Ülkemizde hastane enfeksiyonundan dolayı ölüm oranının yüzde yetmişleri bulduğu bilindiği halde hastanelerde neden yeteri kadar hijyene önem verilmemektedir?
Yorumlar
Kalan Karakter: