Urfa’da Pamuk Hasadında İlk Makas Vuruldu
Türkiye'de yetiştirilen pamuğun yüzde 45'inin üretildiği Şanlıurfa'da hasat dönemi başladı.

Türkiye'de yetiştirilen pamuğun yüzde 45'inin üretildiği Şanlıurfa'da hasat dönemi başladı.
"Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun hasat dönemi başladı. Güneydoğu Anadolu Projesiyle (GAP) sulanabilir arazilerin suya kavuşması sonucu bölgede pamuk üretimi giderek artıyor. Hem desteklemesi hem de tekstil gibi birçok sektöre önemli oranda ham madde sağlayan pamuk, çiftçiler tarafından daha çok tercih edilerek ekilen ürünler arasında yer alıyor. Bu yıl ekim alanı büyük ölçüde genişleyen pamuğun 3 milyon dekar arazi üzerinde ekimi yapıldığı bildirildi. Ekim alanı giderek genişleyen pamukta bu yıl, 1 milyon 500 bin tonun üzerinde kütlü pamuk rekoltesinin beklendiği dile getirdi.

Şanlıurfa'da ise halk arasında "Fırat Altını" olarak bilinen pamukta hasat sezonu başladı. Tarlalara inen çiftçiler, hem aile bütçelerine hem de ülkenin tekstil sanayisine katkı sağlayacak ürünü hasat ediyor. Pamuk üreticilerinden İbrahim Çaylan, sezon boyunca verdikleri emeğe dikkat çekerek, "Nisan ayından beri hizmet ediyoruz, biçiyoruz, ekiyoruz. Şimdi hasat kaldıracağız. İnşallah bereketli bir şekilde kaldırırız. Güzel bir fiyata da satış yaparız. Maliyetler biraz yükseldiği için fiyat iyi olursa bizim için daha iyi olur. Hem çiftçi hem de devlet açısından ekonomik olarak yol kat edebiliriz" diye ekledi.

Pamuk hakkında değerlendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin ise ürünün stratejik önemine dikkat çekti. Bilgin, "Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde hasada hazır bir pamuk tarlasındayız. Pamuk, dünya nüfusunun hızla artışıyla birlikte üretimine daha fazla ihtiyaç duyulan bir ürün haline gelmiştir. Dünya pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini ABD, Çin, Hindistan, Pakistan ve Brezilya gibi ülkeler karşılıyor, Türkiye de bu ülkeler arasında yer almaktadır. Pamuk, Ege ve Güney kıyılarında olduğu gibi özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin verimli alüvyal topraklarında yetişir. Aslen Hindistan kökenli olan bu bitki, doğal lifleri sayesinde giyim sektörü açısından stratejik öneme sahiptir. Dünya piyasasında fiyat açısından değerlendirdiğimizde, pamukta fiyat toprak mahsulleri ofisi tarafından belirlenmez. Çünkü bu ürünün fiyatını dünya piyasası ve dolar kuru belirler. Bunu petrol gibi düşünebilirsiniz, dolar yükseldiğinde pamuk fiyatı da yükselir. Bu nedenle pamuk, Türkiye'nin ihracat açısından en stratejik ürünlerinden biri olmuştur. Arkamızda gördüğünüz pamuk tarlası yaklaşık Eylül ayından itibaren hasat edilecek. İnşallah çiftçilerimiz güzel bir verim elde eder.Hasat edilen pamuk, çırçır fabrikalarına oradan da çeşitli aşamalardan geçerek şuan üzerimizde gördüğümüz kıyafetlere dönüşecek" dedi.

Ziraat Mühendisi Abdurrahman Aydoğdu da pamuğun sadece çiftçi geliri değil, sanayi için de hayati önem taşıdığına belirterek, "Türkiye'de pamuğun yaklaşık yüzde 40'ı Şanlıurfa'da yetiştirilmektedir. Bu yalnızca çiftçinin geliri değil, aynı zamanda tekstil sanayisinin, ipliğin ve küspenin de temel hammaddesidir" ifadelerine yer verdi.
Uzmanlar, bu yıl rekolte ve kalite açısından olumlu bir sezon beklendiğini belirtiyor. Pamuk üretiminin, bölge ekonomisinin can damarı olmayı sürdüreceğinin altı çiziliyor. Şanlıurfa pamuğu, çırçır fabrikalarından iplik ve tekstil sanayisine, ihracattan istihdama kadar geniş bir yelpazede yüzbinlerce kişiye ekmek kapısı olmaya devam ediyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Şanlıurfa’da 2026 yılı pamuk ve mısır biçim fiyatları...
Şanlıurfa’da 2026 yılı pamuk toplama, mısır biçim ve elle pamuk toplama ücretleri belli oldu....
Türkiye pamuk üretiminde Şanlıurfa ilk sırada!
Türkiye’de pamuk üretimi 2025 yılı verilerine göre Şanlıurfa, ülke pamuk üretiminin yüzde...
Urfa'da kadın emeği toprakla buluştu!
Şanlıurfa'da kadın emeğiyle yetiştirilen ürünlerin hasadında ikinci toplama gerçekleştirildi.
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüİHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...
Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!
Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...
Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!
Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...
Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...
Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...
Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...
Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...
Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı
Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.
Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...
Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...
YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...
Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...
İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.





