Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen “Meslek Liseleri Üretiyor” projesi kapsamında Şanlıurfa'daki meslek lisesi öğrencileri, hem üretim yapıyor hem de meslek öğreniyor. Prof. Dr. Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan fırın atölyesinde öğrenciler tarafından günlük 16 bin ekmek üretiliyor. Üretilen bu ekmekler Eyyübiye ilçesindeki taşımalı sistemle eğitim veren köy okulları ile yatılı okullara gönderiliyor.
MESLEK ÖĞRENİYORLAR, ÜRETİM YAPIYORLAR
Şanlıurfa’da eğitim veren Prof. Dr. Fuat Sezgin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencileri, hem mesleki eğitim alıyor hem de üretime doğrudan katılıyor. Öğrenciler, bölüm öğretmenlerinin gözetiminde kurulan uygulama fırınında günlük olarak 16 bin ekmek üretiyor. Bu ekmekler, taşımalı sistemle eğitim alan öğrencilere ve yatılı okullara ulaştırılıyor.
DEPREMZEDEREYE 30 BİN EKMEK GÖNDERİLDİ
Gıda teknolojisi bölümü alan şefi öğretmen Sultan Kılınç, 2022’den bu yana faaliyette olan fırının büyük bir üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Fırınımızda ekmek, simit ve poğaça üretiyoruz. 30 bin ekmek üretim kapasitesine sahibiz ancak şu anda günlük 16 bin üretim yapıyoruz. Deprem zamanında fırınımız hiç kapanmadı. Öğrencilerimizle birlikte günlük 30 bin ekmek üreterek afet bölgesine ulaştırdık. Şu anda 30 öğrenciyle vardiyalı şekilde üretim yapıyoruz.”
EĞİTİMİN YANI SIRA GELİR DE SAĞLIYORLAR
Kılınç, öğrencilerin burada hem teorik eğitim aldığını hem de uygulamalı üretim yaptığını vurgulayarak, “Üretim sürecinde hijyen, sıcaklık, yoğurma ve pişirme gibi tüm aşamaları birebir öğreniyorlar. Ayrıca yaptıkları üretimden gelir de elde ediyorlar. Aileleri de bu durumdan oldukça memnun,” ifadelerini kullandı.
ÖĞRENCİLERDEN ÖRNEK MESLEKİ PERFORMANS
Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencilerinden Fatma Demir, projeyle birlikte hem deneyim kazandıklarını hem de maddi kazanç sağladıklarını belirterek, “Burada hem para kazanıyoruz hem de iş öğreniyoruz. Üniversiteye gitmek istemeyen arkadaşlar için bu büyük bir avantaj. Mezun olurken işyeri açma belgesi alacaklar,” dedi.
Bir diğer öğrenci İbrahim Halil Toprak ise fırında görev aldığı süreci şöyle anlattı:
“Ekmek üretiminin her aşamasında çalışıyoruz. Ben pişirme bölümündeyim. Ekmekleri buharda kabarttıktan sonra 280 derece sıcaklıkta fırınlıyoruz. Hem staj yapıyoruz hem para kazanıyoruz.”
ŞANLIURFA'DA MESLEK LİSESİ MODELİ DİKKAT ÇEKİYOR
Şanlıurfa’daki bu örnek uygulama, meslek liselerinin üretim gücünü ve eğitime olan katkısını bir kez daha gözler önüne serdi. Hem bölgedeki öğrenci ve aileler için bir umut kapısı olan proje, aynı zamanda dezavantajlı okullara gıda desteği sağlıyor. Proje ile birlikte meslek liselerinin sadece eğitim değil üretim ve sosyal sorumluluk açısından da güçlü birer merkez haline geldiği görülüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: