RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Güncel - Yaşam Urfa'da 461 işletmeye milyonlarca lira ceza kesildi!

Urfa'da 461 işletmeye milyonlarca lira ceza kesildi!

Şanlıurfa'da Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin fahiş fiyat ve etiket denetimleri sürüyor. Aykırılık tespit edilen işletmelere milyonlarca liralık idari para cezası uygulandı.

· 4 dk okuma · Haber Merkezi · 71 okunma
0Yorumlar
Urfa'da 461 işletmeye milyonlarca lira ceza kesildi!

Şanlıurfa'da fahiş fiyat denetimi gerçekleştiren Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, kusurlu buldukları işletmelere acımıyor. Marketlerde denetim yapan ekipler, raftaki etiket fiyatı ile kasadaki fiyatları karşılaştırdı. Yapılan son denetimlerde herhangi bir kusur bulunmazken yılın ilk yarısında kafe, lokanta, restoran ve pastane gidi işletmelerde yapılan denetimlerde aykırılık tespit edilen 461 işletmeye 3 milyon 361 bin 158 lira idari para cezası kesildi.

Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, marketlerde fahiş fiyat ve etiket denetimleri gerçekleştirdi. Denetim yapılan işletmelerde raftaki fiyatlar ile kasadaki fiyatlar karşılaştırıldı. İşletmelerde herhangi bir kusura rastlanılmazken işletme sorumlularına raftaki etiket fiyatları ile kasadaki fiyatların farklı çıkmaması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi uyarısında bulunuldu.

Görsel

461 İŞLETMEYE CEZAİ İŞLEM UYGULANDI

Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü, 2026 yılının ilk 6 ayında yapılan denetimlerle ilgili verileri paylaştı. Denetimlere aralıksız devam eden müdürlük, tüketicinin korunması amacıyla il genelinde gerçekleştirilen denetimlerde fiyat etiketi kapsamında 6 bin 639 işletme ve 362 bin 879 ürünün denetlendiği açıklandı. Denetimlerde aykırılık tespit edilen 461 işletmeye, 846 aykırı ürün nedeniyle toplam 3 milyon 361 bin 158 lira idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Görsel

Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Ülkemizde geri dönüşümün desteklenmesi ve kaynakların verimli kullanılması amacıyla plastik, cam ve metal ambalajlı içeceklerde uygulanan depozito katılım payının güncellenmesi sonrasında, çeşitli üretici ve satıcılar tarafından maliyet artışını aşacak şekilde tüketici fiyatlarına artışlar yansıtıldığı görülmektedir. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığımızca konu derhâl incelemeye alınmış; ulusal ve yerel marketler ile ilgili sektör temsilcileri, maliyet artışı dışında yapılacak fiyat artışlarının haksız fiyat uygulaması olarak değerlendirileceği hususunda açık şekilde uyarılmıştır. Ticaret Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda; ambalajlı su başta olmak üzere ilgili içecek ürünlerinde üretici, tedarikçi ve perakende satış noktalarına yönelik denetimler başlatılmıştır. Maliyet artışını aşarak tüketiciyi mağdur eden her türlü fiyat artışı, haksız fiyat kapsamında değerlendirilerek gerekli idari yaptırımlar kararlılıkla uygulanacaktır. Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü olarak, 2026 yılının ilk 6 ayında tüketicinin korunması amacıyla ilimiz genelinde gerçekleştirilen denetimlerde fiyat etiketi kapsamında lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri 6 bin 639 işletme ve 362 bin 879 ürün denetlenmiş, aykırılık tespit edilen 461 işletmeye, 846 aykırı ürün nedeniyle toplam 3 milyon 361 bin 158 TL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca, fahiş fiyat denetimleri kapsamında 368 işlem tesis edilerek, ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilmek üzere Ticaret Bakanlığımıza intikal ettirilmiştir. Bununla birlikte, Şanlıurfa Valiliğimizin talimatları doğrultusunda oluşturulan denetim komisyonu tarafından, ilimizin en önemli turizm destinasyonlarından olan Balıklıgöl ve çevresinde faaliyet gösteren oteller, sıra gecesi mekânları, restoranlar, kafeler, hediyelik eşya işletmeleri ile ören yeri çevresindeki ticari işletmelere yönelik kapsamlı denetimler de aralıksız sürdürülmektedir. Gerçekleştirilen denetimlerde fiyat etiketi, haksız fiyat artışı, tüketici hakları ve ilgili mevzuat hükümleri titizlikle incelenmekte; tespit edilen aykırılıklar hakkında gerekli idari işlemler gecikmeksizin uygulanmaktadır. Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü olarak, işletmelerin haksız ve hukuka aykırı kazanç elde etmelerinin önüne geçmek, tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerini korumak, adil rekabet ortamını güçlendirmek ve piyasa düzenini sağlamak amacıyla; Ticaret Bakanlığımızın talimatları ve Şanlıurfa Valiliğimizin koordinasyonunda piyasa gözetimi ve denetim faaliyetlerimizi kararlılıkla, etkin ve titiz bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel - Yaşam Haberleri

Tümü

Urfa'da fotoğrafçılar kentin ilk cezaevini fotoğrafladı!

Şanlıurfa'da fotoğrafçılık kursu kursiyerleri, eskiden kentin ilk cezaevi olan, ardından...

2 saat önce

ŞUTSO seçimlerinde oy kullanacaklar dikkat!

ŞUTSO seçimlerinde oy kullanacak üyeler için gerekli belgeler ve oy verme noktaları açıklandı.

2 saat önce

İçişleri Bakanlığı duyurdu: Urfa'da listede!

İçişleri Bakanlığı, Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu bazı iller için kuvvetli sağanak yağış...

3 saat önce

Şanlıurfa Barosu'nun acı günü!

Şanlıurfa Barosu, 3. Ağır Ceza Mahkemesi mübaşirinin vefatını duyurdu.

4 saat önce

Urfa’da yeni proje alanları ziyarete açılıyor!

Şanlıurfa Valiliği tarafından Balıklıgöl Platosu’nda hayata geçirilen, şehrin tarihi ve kültürel...

6 saat önce

HGS borcu ödeme sisteminde yeni dönem

Otoyol ve köprü geçişlerinde oluşan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ihlal borçlarının ödenmesinde yeni...

7 saat önce

Dikkat! Şanlıurfa'da yeni hafta yağışlı olacak!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Şanlıurfa'da yeni haftada önemli hava...

10 saat önce

MSB acı haberi duyurdu!

Millî Savunma Bakanlığı, istihbarat Albay Sayit Gökgöz'ün 24 Ekim 2026 tarihinde askerî araç...

11 saat önce

İHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...

1 gün önce

Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...

1 gün önce

Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!

Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.

2 gün önce

Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...

2 gün önce