Seçim barajı düşüyor mu?
Seçim barajının düşürülmesini masaya yatıran AK Parti, yüzde 7, yüzde 5, yüzde 3 ve sıfır olmak üzere dört farklı alternatif üzerinde çalışıyor. Konuyla ilgili son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği seçim mevzuatında atılacak adımlar için AK Parti'nin kurduğu komisyonda ilk somut tavsiyeler ortaya çıkmaya başladı. Seçim mevzuatında sınırlı bir değişiklik yapılması kararını alan AK Parti yönetimi, özellikle seçim barajının düşürülmesi konusunda 4 farklı oran üzerinden çalışma yapıyor.
DÜNYADAKİ ÖRNEKLERLE İLGİLİ SUNUM YAPILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz günlerde MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşmede de gündeme gelen, milletvekillerinin parti değiştirmesine yeni kurallar getirilmesi ile seçim sistemi üzerinde yapılan çalışmada öncelikle dünya örnekleri masaya yatırıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı başkanlığındaki seçim mevzuatı komisyonunun bu haftaki toplantısında, seçim barajı, seçim sistemi ve milletvekillerinin parti değiştirmesine yönelik dünya örnekleri konusunda bir sunum yapıldı.
4 FARKLI ALTERNATİF ÜZERİNDE DURULUYOR
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, yüzde 10'luk seçim barajının düşürülmesine yönelik dört farklı teklif tartışıldı. Komisyon üyeleri yüzde 7, yüzde 5, yüzde 3 ve sıfır baraj üzerinde görüşlerini dile getirdi. Seçim barajının ittifak yapacak partiler için yüzde 10'luk oranın korunması, ittifak dışı partiler için ise daha düşük bir oran uygulanması görüşünün ağır bastığı belirtiliyor. Ayrıca daraltılmış bölge seçim sisteminin başka ülkelerdeki uygulamalarına bakılarak, Türkiye'deki seçim çevresi sayısının artırılabileceği üzerinde duruldu. Daraltılmış bölge sistemine göre her bir seçim çevresinin beş milletvekillinden oluşacak şekilde belirlenmesi öngörülüyor. Komisyon toplantısında gündeme gelen öneriler, rapor haline getirilecek ve önümüzdeki gündemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak AK Parti MYK toplantısında ele alınacak.
SİMÜLASYON HAZIRLANIYOR
Öte yandan; AK Parti yönetimi seçim barajının düşürülmesi ve daraltılmış bölgeye geçilmesi durumunda, siyasi partilerin 81 ilde çıkaracağı milletvekili sayısı konusunda bir simülasyon hazırlanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, 24 Haziran 2018 seçim sonuçları baz alınarak, farklı seçim barajı oranlarına göre milletvekili dağılımı hesaplanacak. Yine her bir seçim çevresinin beş milletvekillinden oluşmasını öngören daraltılmış bölgeye göre partilerin alacakları oy oranları ve çıkaracakları milletvekili sayısı konusunda da bir hesaplama yapılacak. AK Parti iki yıl önce de daraltılmış bölge seçim tartışmaları sırasında bir simülasyon yapmış ve o dönemde AK Parti'nin mevcut durumdan yüzde 10 daha fazla milletvekili çıkaracağı tespiti yapılmıştı.
kaynak: sanlıurfa.com
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Özel'den seçim tarihi çıkışı: "En geç 15 ay sonra"
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, en geç 15 ay sonra seçim yapılacağını öne sürerek...
Atatürk Barajı'nda bir kişi mahsur kaldı!
Adıyaman’da şişme bot ile açıldığı Atatürk Barajı'nda mahsur kalan bir vatandaş, polis dalgıç...
Barajlar taştı mesire alanları sular altında kaldı!
Gaziantep'te son günlerde etkili olan yağışların ardından doluluk oranı yüzde 100'ü aşan Karkamış...
Siyaset Haberleri
TümüVekil Dusak duyurdu: Urfa’ya yeni hekim kadrosu tahsis...
Şanlıurfa’ya 131. Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kapsamında 112’si uzman hekim, 10’u tabip olmak...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yeni bir dönemi Türkiye ve Kanada...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada Başbakanı Mark Carney’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde...
CHP’de 3 isim disipline sevk edildi!
CHP Sözcüsü Müslim Sarı, iki büyükşehir belediye meclis üyesi ile bir belediye başkanının, kesin...
İYİ Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali Eroğlu: "Görevimin...
İYİ Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali Eroğlu, görevine devam ettiğini belirterek kamuoyundaki...
MHP Şanlıurfa İl Başkanlığı yönetim kurulu belli oldu!
MHP Şanlıurfa İl Başkanlığı yürütme ve yönetim kurulunda görev alacak isimler belli oldu.
Vekil Yazmacı’dan Terörsüz Türkiye mesajı
AK Parti Genel Merkez Çevre ve Şehircilik Politikaları Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili...
CHP'li belediye başkanı partisinden istifa etti
Şırnak’ın Kasrik Belde Belediye Başkanı Sadun Şanlı, CHP'den istifa etti.
Özgür Özel: "Yeni siyasetle birlikte hiçbir şey geride...
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, "Yeni siyasetle birlikte hiçbir şey geride bıraktıklarımız...
Özel'den seçim tarihi çıkışı: "En geç 15 ay sonra"
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, en geç 15 ay sonra seçim yapılacağını öne sürerek...
Ahmet Aras’tan sürpriz karar: CHP’den ayrıldı!
Şanlıurfa’da yıllardır görev yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP’den istifa...
Türkiye, İİT dönem başkanlığını devredecek!
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 17-18 Ekim'de Bağdat'ta düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı 52....
AYM’den 26 siyasi parti hakkında suç duyurusu!
Anayasa Mahkemesinin 26 siyasi partinin mali hesaplarına ilişkin kararları, 15 Ekim 2026 tarihli...




