RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Siyaset Deva Partisi İstanbul Sözleşmesi'ne Yönelik Cumhurbaşkanl...

Deva Partisi İstanbul Sözleşmesi'ne Yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını Yargıya Taşıyor

‘Kadınları siyasete kurban ettirmeyeceğiz’ DEVA Partisi, Kadınlara Şiddetin Önlenmesini öngören İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı yargıya taşıyor. ‘DEVA Yaşatır’ kampanyasını başlattıklarını duyuran DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, “Yok hükmündeki bu karardan dönülmesi için tüm Türkiye’den yüzlerce kadın bu usulsüz karara dava açacak ve kadınların, çocukların yaşam hakları için davacı olacağız” dedi.

· 4 dk okuma · Süper A. · 1.5K okunma
0Yorumlar
Deva Partisi İstanbul Sözleşmesi'ne Yönelik Cumhurbaşkanlığı Kararını Yargıya Taşıyor

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı, İstanbul İl Başkanlığı’nda düzenlenen bir basın toplantısında partinin İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına ilişkin görüşlerini ve yol haritasını kamuoyuyla paylaştı.

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen’in sözcülüğünde düzenlenen toplantıya partinin kurucuları ile kadın politikaları çalışmalarında görev alan çok sayıda kadın üye katıldı. 

‘Usulsüz fesih ile milletin iradesi yok sayılmıştır’

Toplantıda yaptığı açıklamada, kararın iç hukuka aykırı ve kadın hakları gaspına yönelik siyasi bir girişim olduğunu söyleyen Elif Esen, şunları kaydetti:

“İstanbul Sözleşmesi ülkelerin örf ve adetlerine uygun olarak iç hukuklarını düzenler ve kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için imzacı devletlere sorumluluk yükler. İmzalandıktan sonra gereğince uygulandığı ülkelerde olumlu sonuçları bugün artık tespit edilmiştir. 

İstanbul Sözleşmesi ülkemizde 2011 yılında, halen görevde olan bugünkü iktidar yetkilileri tarafından herhangi bir şerh düşülmeden TBMM tarafından onaylanmıştır. Ancak, gerekli uygulamalar yıllar içinde yetersiz kalmış ve hatta kadını koruyamamıştır.  O gün mecliste 246 vekilin kabulü ve 1 vekilin çekimser oyuyla kabul edilen İstanbul Sözleşmesi, bugün usulsüzce ve milletin iradesi yok sayılarak feshedilmiştir.”

‘Bu karar yok hükmündedir’

“Mademki sözleşme Türk aile yapısıyla bağdaşmıyor, neden onaylanmıştır? Neden aradan 10 yıl geçtikten sonra çekilme kararı alınmıştır?” sorularını yönelten Elif Esen, TBMM’nin onayladığı sözleşmenin yine TBMM’nin çıkaracağı kanun ile yürürlükten kaldırılabileceğini vurguladı:

“Bu karar Anayasa’nın 87. 90. Ve 104. Maddeleri göz önüne alındığında yok hükmündedir. Uluslararası sözleşmeler yetki ve usulde paralellik ilkesi gereğince kabul edildiği usulde feshedilmelidir. Dolayısıyla İstanbul Sözleşmesi 2011 yılında TBMM tarafından onaylandığı için yine TBMM tarafından çıkarılacak bir kanun ile yürürlükten kaldırılabilir.”

‘Yargı kararları potansiyel katil biriktiriyor’

“Kanunlar kadını koruyamıyor. Bugün Türkiye’de kadınların öğrenilmiş çaresizlikleri var, kader diyerek katlandıkları şiddet bunların başında geliyor. Kadına şiddet kader değildir, olmamalıdır. Kadın cinayetleri ve şiddet, doğru kanunlar ve uygulamalarla önlenebilir. Ülkemizde kadına şiddet ve cinayetler sonucu günde ortalama bir kadın ölüyor. 

Bugün yargı kararları potansiyel katil ve istismarcı biriktiriyor, hatta teşvik ediyor. Cezaların yetersiz ve etkisiz kalması planlı kadın cinayetlerini arttırıyor. Bugün karısını öldüren bir adam ‘Kanunlar benden yana ben de öldürdüm’ cümlesini çok rahat kurabiliyor.”

‘İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından geri dönülmelidir’

“Bizler bir canı daha kaybetmemek için çabalarken devlet yükümlülüklerini yerine getirmesini destekleyen anlaşmadan çekilmiştir. İstanbul Sözleşmesi’nden usulsüz çekilen iktidar kadar, konuyu çok farklı mecralara taşıyan toplum kesimlerinin de vebali ve sorumluluğu büyüktür. Kadınlar ve çocuklar popülist siyasi yaklaşıma kurban verilmiştir. İşte tam bu sebeple İstanbul Sözleşmesi çekilme kararından geri dönülmelidir! Bugün ‘DEVA Yaşatır’ kampanyamızı başlatıyoruz. Yok hükmündeki bu karardan dönülmesi için tüm Türkiye’den yüzlerce kadın bu usulsüz karara dava açacak ve kadınların, çocukların yaşam hakları için davacı olacağız.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Vekil Dusak duyurdu: Urfa’ya yeni hekim kadrosu tahsis...

Şanlıurfa’ya 131. Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kapsamında 112’si uzman hekim, 10’u tabip olmak...

1 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yeni bir dönemi Türkiye ve Kanada...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanada Başbakanı Mark Carney’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde...

2 gün önce

CHP’de 3 isim disipline sevk edildi!

CHP Sözcüsü Müslim Sarı, iki büyükşehir belediye meclis üyesi ile bir belediye başkanının, kesin...

3 gün önce

İYİ Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali Eroğlu: "Görevimin...

İYİ Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali Eroğlu, görevine devam ettiğini belirterek kamuoyundaki...

3 gün önce

MHP Şanlıurfa İl Başkanlığı yönetim kurulu belli oldu!

MHP Şanlıurfa İl Başkanlığı yürütme ve yönetim kurulunda görev alacak isimler belli oldu.

5 gün önce

Vekil Yazmacı’dan Terörsüz Türkiye mesajı

AK Parti Genel Merkez Çevre ve Şehircilik Politikaları Başkan Yardımcısı Şanlıurfa Milletvekili...

6 gün önce

CHP'li belediye başkanı partisinden istifa etti

Şırnak’ın Kasrik Belde Belediye Başkanı Sadun Şanlı, CHP'den istifa etti.

6 gün önce

Özgür Özel: "Yeni siyasetle birlikte hiçbir şey geride...

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, "Yeni siyasetle birlikte hiçbir şey geride bıraktıklarımız...

7 gün önce

Özel'den seçim tarihi çıkışı: "En geç 15 ay sonra"

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, en geç 15 ay sonra seçim yapılacağını öne sürerek...

7 gün önce

Ahmet Aras’tan sürpriz karar: CHP’den ayrıldı!

Şanlıurfa’da yıllardır görev yapan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP’den istifa...

7 gün önce

Türkiye, İİT dönem başkanlığını devredecek!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 17-18 Ekim'de Bağdat'ta düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı 52....

8 gün önce

AYM’den 26 siyasi parti hakkında suç duyurusu!

Anayasa Mahkemesinin 26 siyasi partinin mali hesaplarına ilişkin kararları, 15 Ekim 2026 tarihli...

9 gün önce