İşte Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nin en sık karşılaştıkları sorunlar ve çözümleri;
‘’ 1- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde verilen eğitimin zorunlu eğitim olarak değerlendirilmemesi ve bireyin eğitim ve tedavi hakkının ailenin keyfiyetine bırakılması. (Türkiye geneli)
Çözüm Önerisi:
Zorunlu Eğitim çağındaki her birey gibi (zorunlu eğitim olan 4+4+4) sistemine entegre biçimde, RAM. veya hastane sağlık kurulu raporu ile eğitim ve/veya tedavi alması gerektiği tespit edilen bireylerin eğitim ve/veya tedaviye başlatılması ve devamlılığının sağlanması için Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitim almasının zorunlu kılınması.
Zorunlu kılınmasını gerektiğini düşünmemizin sebebi ise aileler bireylerin devletimizin verdiği Engelli bakım ücretini, engelli maaşını, hasta ve çocuk bezi ve benzeri haklarını alıp bireyi eğitim ve tedaviden yoksun bırakmasıdır. Eğitim ve/veya tedaviye gerekli görüldüğü halde, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim ve/veya tedaviye götürülmeyen bireylerin, devlet tarafından karşılanan haklarının karşılanmayarak, eğitim ve tedavi hakları aile keyfiyetine bırakılmamış olup, devlet güvencesine alınmış olacaktır.
Hastane sağlık kurulu raporu almış ve eğitim veya tedavi alması gereken bireyler için RAM' a başvuruda bulunulması zorunluluğu getirilmesi.
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde aldığı eğitim karşılığı ailelere gönderilen ödenen ücret bilgilendirme SMS'leri. (Türkiye geneli)
Çözüm Önerisi:
Gönderilen bilgilendirme SMSl Ieri aileler tarafından bireyin engelli Maaş olarak anlaşılması, bireyin engelli Maaş Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerine ödenmiş gibi algılamaları ve bireyin maaşını Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinden talep etmeleri. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı bilgilendirme SMS'Ieri ya iptal edilmeli ya da RAM'lar tarafından bireyin incelemesi esnasında ailelere gerekli bilgilendirmenin yapılması.
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören bireylerin bireysel olarak aylık 8 Saat eğitim almalarının yeterli olmaması, (Türkiye geneli)
Çözüm Önerisi:
Bireylerin eğitim ve tedavi sürecini hızlı tamamlamak akranlarının düzeyine bir an önce yetişmelerini sağlamak, topluma en kısa zamanda kazandırılması için aylık bireysel eğitimlerin 12 saate çıkarılması ve bu sayede 4 yılda topluma kazandırılacak bireyin topluma kazandırılma süresi 2 yıla düşecektir.
- Bireyin RAM Destek Eğitim Raporlarında RAM. Tarafından Grup Eğitiminin Önerilmemesi. (Şanlıurfa özelinde)
Çözüm Önerisi:
Bireyin gelişimi ve akranları ile daha sağlıklı iletişim kurabilmesi açısından grup eğitimi çok önem taşımaktadır. RAM. Tarafından detaylı inceleme yapıldığında bireylerin grup eğitimine ihtiyacı olduğu anlaşılacaktır.
- 20 yaş ve üzeri bireylerde R.A.M, tarafından Destek Eğitim önerilmemesi. (Şanlıurfa özelinde)
Çözüm Önerisi:
Bireylerin eğitim ve tedavi ihtiyaçları detaylıca incelenip bireyin yaşına bakılmaksızın eğitim ve tedavi ihtiyaçlarına göre destek eğitim önerilmelidir. Eğitimin ve tedavinin yaş yoktur.
- Eğitsel DeğerIendirme Formlarının İlk/Orta Okullar Tarafından Rehberlik Ve Araştırma Merkezine Gönderilmemesi. (Şanlıurfa özelinde)
Çözüm Önerisi:
Bir bireye R.A.M. 'dan inceleme randevusu alındığında kayıtlı olduğu okula mail gitmesine rağmen aile sözlü veya yazılı olarak başvuruda bulunmadan ve hatta ısrar etmeden değerlendirme formları R.A.M.'a iletmemektedir
Okul yöneticileri bu konuda bilgi ve tecrübeye sahip olmayıp istemsizce değerIendirme formlarını R.A.M.'a iletmemektedir. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezleri ve bireyin aileleri bu konuda çok fazla sorun yaşamaktadır. Bu sorun bireyin R.A.M.'daki randevusunun evrak eksikliği nedeni ile iptal olmasına ve yeniden randevu almasına sebebiyet vermektedir.
- Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde görev alacak eğitim personellerinin makam onaylarının çok fazla gecikmesi. (Şanlıurfa Özelinde) 8-
Çözüm Önerisi:
Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde görev alacak eğitim personelinin çalışma dilekçesinde verdiği taahhüt, kurumun personelin sözleşme evraklarında verdiği taahhüdün eğitim personelinin göreve başlaması için yeterli görülmesi, güvenlik araştırması sonucunun beklenmemesi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alan bireylerin mağdur olmaması, kurumun işleyişinin aksamaması için zorunlu bir durumdur. Güvenlik araştırması sonucu olumsuz gelen eğitim personelinin derhal personelin kendisinin istifa etmesi, istifa etmemesi durumunda kurumca personelin görevine son vermesinin kurumca taahhüt edilmesi.
- Özel öğretim bölümünde görevli MEB personelleri (Şanlıurfa özelinde)
Çözüm Önerisi:
Özel öğretim bölümünde görevli MEB personellerinin iş ve işlemler için yeterli bilgi düzeyinde olmamalarından dolayı yeterli bilgi düzeyinde personellerin orada görevlendirilmesi veya mevcut personellerin hizmet içi eğitime alınıp gerekli eğitimin verilmesi gerekmektedir’’ açıklamasında bulundular.