Şanlıurfa’da Un Fiyatları Ekmek Zammını Mı Getiriyor?
Şanlıurfa’da ekmek zammı gündemde. Artan maliyetler nedeniyle kaçınılmaz diyenler de var, dar gelirliyi zorlar endişesi taşıyanlar da.
Un ve üretim maliyetlerinin artması, Şanlıurfa’da ekmek fiyatlarına zam ihtimalini gündeme getirdi. Fırıncılar arasında görüş ayrılığı yaşanıyor.

MALİYET ARTIŞI ZAM İHTİMALİNİ GÜNDEME GETİRDİ
Şanlıurfa’da son dönemde yükselen un, odun ve işletme maliyetleri nedeniyle ekmek fiyatlarına zam yapılması gündemde. Fırıncı temsilcileri, un bayileri ve ilgili meslek gruplarıyla yapılan görüşmelerde farklı görüşler ortaya çıktı. Kimi temsilciler fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu savunurken, bazıları ise dar gelirli vatandaşların temel gıdaya erişiminin zorlaşacağını dile getirerek zamma karşı çıkıyor.

UN FİYATLARI BÖLGEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Şanlıurfa’daki fırıncılar, özellikle un fiyatlarının yüksekliğinden yakınıyor. 50 kiloluk un torbasının fiyatı bölgeye göre 850 TL ile 1.000 TL arasında değişiyor. Bu durum, maliyet hesaplarında büyük farklılıklar yaratıyor. Bazı fırıncılar, yüksek fiyatla un tedarik ettiklerini belirterek, bu yükün satış fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz hale geldiğini ifade ediyor.

ODUN VE DİĞER GİDERLER DE ZORLUYOR
Un dışında odun ve enerji gibi temel üretim kalemlerinde de ciddi artışlar yaşandığına dikkat çekiliyor. Odunun ton fiyatındaki yükseliş nedeniyle, fırıncılar sadece un değil, pişirme giderlerinde de zorluk yaşadıklarını belirtiyor. Bazı fırıncılar, “Zam istemiyoruz ama bu şartlarda ekmek üretmek zarar ettiriyor. Odun zaten pahalı, un torbaları da zamlı” diyerek sürecin sürdürülemez hale geldiğini vurguluyor.

FIRINCILAR ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI
Kentteki fırıncılar arasında fiyat artışına ilişkin net bir uzlaşı bulunmuyor. Bir kesim, artan maliyetler karşısında fiyatların sabit kalmasının mümkün olmadığını savunurken; diğer kesim ise özellikle dar gelirli kesimlerin ekmeğe ulaşımında yaşanacak sıkıntılara dikkat çekiyor. Bu fırıncılar, “Ekmek temel gıda, zam dar gelirliyi vurur” diyerek sosyal sorumluluk vurgusu yapıyor.

VATANDAŞLAR DA İKİYE BÖLÜNDÜ
Vatandaşlar arasında da zamma ilişkin farklı görüşler var. Bazı vatandaşlar, 10 TL olan ekmek fiyatının 12 TL’ye çıkmasını anlayışla karşılıyor. Bu kesim, “Her şeye zam geldi, ekmek de zamlanır” şeklinde konuşuyor. Diğer kesim ise, “Ailede 5-6 kişi ekmek yiyor, bu zam bizi zorlar” diyerek özellikle asgari ücretle geçinen ailelerin alım gücünün daha da düşeceğini belirtiyor.

YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Ekmek zammına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak sektör temsilcilerinin değerlendirmeleri doğrultusunda, önümüzdeki günlerde Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odası ya da ilgili belediyelerden bir açıklama yapılması bekleniyor. Kararın, hem üreticilerin sürdürülebilirliğini hem de vatandaşın alım gücünü gözetecek bir dengede alınması gerektiği belirtiliyor.
Şanlıurfa’da ekmek fiyatlarına ilişkin alınacak karar, hem fırıncı esnafını hem de vatandaşları doğrudan etkileyecek. Artan maliyetler ile sosyal sorumluluk arasında sıkışan tartışmaların önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Şanlıurfa’da sürücüler dikkat: 12 lirayı aşan zam kapıda
Gazeteci Olcay Aydilek tüm zamanların en büyük zammını duyurdu. Benzine 12,48 TL zam gündeme...
Urfa'da ekmek 15 TL oldu: Esnaf gecikmeye tepkili...
Şanlıurfa'da ekmek fiyatının 15 liraya yükselmesinin ardından fırıncı esnafı ve vatandaşlar...
Urfa'da ekmek zammının ardından açıklama!
Şanlıurfa’da fırıncılar odası başkanı Yusuf Toprak, artan maliyetler nedeniyle ekmek fiyatına zam...
Gündem Haberleri
TümüŞanlıurfa’da görevli doktor istifasını duyurdu
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan devlet hastanesinde çalışan Doktor Kadir Kiraz istifa...
Şanlıurfa’da iş arayanlar dikkat: Bakanlık personel...
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 67 ilde toplam 162 sözleşmeli kütüphaneci alımı yapacak. Alım olacak...
Diyanet heyeti Şanlıurfa’da personelin taleplerini dinledi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “2026 Saha Buluşmaları” programı kapsamında,...
Şanlıurfalı Fakıbaba hem partisinden hem...
İYİ Parti Ankara Milletvekili Eşref Fakıbaba, hem partiden hem milletvekilliğinden istifa eden...
Azerbaycan 31 Türk’ü neden istenmeyen kişi ilan etti?
Azerbaycan, Fatih Erbakan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ahmet Çakar ve Yusuf Kaplan’ın da aralarında...
Enerji Kentleri Birliği Üyeleri tarihin sıfır noktasında
Enerji Kentleri Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı için kente gelen birlik üyeleri,...
Şanlıurfa’da sanayi esnafından acı haber!
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Evren Sanayi Sitesi esnafından Mustafa Antepli hayatını...
12 ilde suç örgütüne operasyon: 22 şüpheli gözaltında
Alihan Kuriş'in liderliğini yaptığı öne sürülen suç örgütüne yönelik 12 ilde eş zamanlı operasyon...
Bakan Çiftçi’den sel açıklaması: Vatandaşlar güvenli...
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sel suların ateşlim olan İstanbul için açıklamalarda bulundu....
Şanlıurfalı gazeteci hayatını kaybetti
Şanlıurfa’da tanınan Gazeteci Hacı Dede Dindar 86 yaşında hayatını kaybetti.
Şanlıurfa Ticaret Borsası seçime gidiyor!
ŞUTB, 2026-2030 çalışma döneminde görev yapacak borsa organlarının belirlenmesine yönelik seçim...
Urfa'da motosikletin çarptığı yaşlı adam öldü!
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yolun karşı tarafına geçmeye çalışırken motosikletin çarptığı 72...





