Doğum izni ve sosyal medya teklifi görüşmeleri ertelendi!
Doğum izni ve sosyal medya düzenlemesini içeren kanun teklifi TBMM komisyonunda görüşüldü. Toplantı, yaşanan tartışmalar nedeniyle Ramazan Bayramı sonrasına ertelendi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, doğum izni ve sosyal medyaya 15 yaş düzenlemesini de içeren, "Sosyal Hizmet Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni görüşmek üzere Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısının açılışında konuşan Bilgin, "Komisyonumuzun çalışmaları esas itibarıyla Türk devletinin sosyal devlet hüviyetiyle ilgili çalışmalardır.
Bunun için elbette ki anayasal bir görev yapıyoruz ancak Türk devletinin sosyal devlet kimliğini yansıtan bir geleneğin de temsilcisiyiz.
Bizim, imparatorluktan günümüze sosyal devlet vasfını Türk devletinin hep koruya geldiğini, zaman zaman sorunlar yaşansa da en kötü zamanlarda bile, erken zamanlarda bile sosyal politika uygulamalarına hassasiyetle riayet edildiğini, bunları gerçekleştirdiğini biliyoruz" dedi.

KADIN ÇALIŞANLARIN DOĞUM SONRASI İZİN SÜRESİ 24 HAFTAYA YÜKSELTİLİYOR
Komisyon Başkanı Bilgin, teklif üzerinde ilk imza sahibi olan Ak Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk'e söz verdi. Öztürk, teklife ilişkin, "Değişen dünya şartları, artan sosyal ihtiyaçlar ve toplum yapısındaki dönüşüm, Darülaceze hizmet kapasitesinin daha da güçlendirilmesini ve imkanlarının geliştirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu kapsamda; Darülaceze’ye yapılan nakdi bağışların gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmesini sağlıyoruz. Ayrıca gıda bankacılığı kapsamında yapılan bağışların da teşvik edilmesini mümkün hale getiriyoruz.
Bu düzenlemeler sadece mali bir teşvik değildir. Aynı zamanda toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesine yönelik önemli bir adımdır. Çünkü sosyal devlet yalnızca kamu kaynaklarıyla değil, toplumsal dayanışma ruhuyla da güçlenir. Bununla birlikte Darülaceze’nin faaliyet alanını da genişletiyor, yalnızca İstanbul’da değil, Türkiye’nin ihtiyaç duyulan diğer illerinde ve gerekli görülen durumlarda yurt dışında da hizmet verebilmesinin önünü açıyoruz. Teklifimiz ayrıca Darülaceze’nin aşevi hizmeti sunabilmesi ve gıda bankacılığı faaliyetleri yürütebilmesi için de yasal zemin oluşturmaktadır.
Teklif kapsamında; kadın çalışanların doğum sonrası izin süresini 8 haftadan 16 haftaya çıkararak toplam doğum iznini 24 haftaya yükseltiyoruz. Biz yalnızca bir çalışma hayatı düzenlemesi getirmiyoruz. Çocuk gelişimi açısından son derece kritik bir adımı aslında hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
Sosyal medyaya 15 yaş sınırlaması teklifi hakkında değerlendirmede bulunan Öztürk, "Çocuklarımızın önemli bir kısmı ekran başında geçirdikleri sürenin kitap okuma alışkanlıklarını azalttığını, ders başarılarını olumsuz etkilediğini ve aileleriyle geçirdikleri zamanı düşürdüğünü ifade etmektedir. Amacımız çocuklarımızı dijital dünyadan koparmak değil; onları bu dünyanın imkanlarından yararlanabilen, risklere karşı bilinçli ve güçlü bireyler olarak yetiştirmektir. Bu nedenle sosyal ağ sağlayıcılara ve oyun platformlarına yönelik yeni yükümlülükler getiriyoruz.

15 yaşını doldurmamış çocuklara sosyal medya hizmeti sunulmaması, çocuklara yönelik ayrıştırılmış hizmet modelleri oluşturulması, ebeveyn kontrol araçlarının geliştirilmesi ve oyunların yaş derecelendirmesine tabi tutulması gibi önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz" dedi.
Muhalefet milletvekillerinin verdiği önergeler ve teklifin anayasaya aykırı olduğu iddiaları nedeniyle yaşanan usul tartışmaları sebebiyle Komisyon Başkanı Bilgin, görüşmelerin Ramazan Bayramı sonrasına ertelendiğini dile getirerek toplantıyı kapattı.
kaynak:iha
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
TBMM'de fon teklifinin görüşmeleri öne çekildi!
TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti'nin verdiği grup önerisiyle Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım...
Şanlıurfa'da belediye başkanına soruşturma izni
7 belediye başkanı ile 74 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verildi. İlgili kişi ve...
Şanlıurfa'da anneler dikkat! Doğum yardım ödemeleri yattı!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, eylül ayı doğum yardımı ödemelerinin...
Gündem Haberleri
TümüŞanlıurfa’da görevli doktor istifasını duyurdu
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan devlet hastanesinde çalışan Doktor Kadir Kiraz istifa...
Şanlıurfa’da iş arayanlar dikkat: Bakanlık personel...
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 67 ilde toplam 162 sözleşmeli kütüphaneci alımı yapacak. Alım olacak...
Diyanet heyeti Şanlıurfa’da personelin taleplerini dinledi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “2026 Saha Buluşmaları” programı kapsamında,...
Şanlıurfalı Fakıbaba hem partisinden hem...
İYİ Parti Ankara Milletvekili Eşref Fakıbaba, hem partiden hem milletvekilliğinden istifa eden...
Azerbaycan 31 Türk’ü neden istenmeyen kişi ilan etti?
Azerbaycan, Fatih Erbakan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ahmet Çakar ve Yusuf Kaplan’ın da aralarında...
Enerji Kentleri Birliği Üyeleri tarihin sıfır noktasında
Enerji Kentleri Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı için kente gelen birlik üyeleri,...
Şanlıurfa’da sanayi esnafından acı haber!
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Evren Sanayi Sitesi esnafından Mustafa Antepli hayatını...
12 ilde suç örgütüne operasyon: 22 şüpheli gözaltında
Alihan Kuriş'in liderliğini yaptığı öne sürülen suç örgütüne yönelik 12 ilde eş zamanlı operasyon...
Bakan Çiftçi’den sel açıklaması: Vatandaşlar güvenli...
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sel suların ateşlim olan İstanbul için açıklamalarda bulundu....
Şanlıurfalı gazeteci hayatını kaybetti
Şanlıurfa’da tanınan Gazeteci Hacı Dede Dindar 86 yaşında hayatını kaybetti.
Şanlıurfa Ticaret Borsası seçime gidiyor!
ŞUTB, 2026-2030 çalışma döneminde görev yapacak borsa organlarının belirlenmesine yönelik seçim...
Urfa'da motosikletin çarptığı yaşlı adam öldü!
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yolun karşı tarafına geçmeye çalışırken motosikletin çarptığı 72...





