RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Gündem Avukatların engellendiği iddiası: Urfa Barosu’ndan tepki!

Avukatların engellendiği iddiası: Urfa Barosu’ndan tepki!

Şanlıurfa Barosu, avukatların kolluk görevlileri aracılığıyla engellendiği yönündeki iddialara tepki gösterdi.

· 3 dk okuma · Süper A. · 19 okunma
0Yorumlar
Avukatların engellendiği iddiası: Urfa Barosu’ndan tepki!

Şanlıurfa Barosu, dosya kapsamında bilgi almak isteyen avukatların kolluk görevlileri aracılığıyla engellendiği yönündeki iddialara tepki gösterdi.

Söz konusu uygulamanın savunma hakkına ve adil yargılanma ilkesine yönelmiş açık bir müdahale olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son dönemde adliyelerde görev yapan bazı savcı ve hakimlerin, dosya kapsamında bilgi almak ve mesleki görevlerini yerine getirmek isteyen avukatların görüşme taleplerini, kapılarında bulunan kolluk görevlileri aracılığıyla engellediği; hatta kolluk marifetiyle avukatların tehdit edilerek bulundukları alandan uzaklaştırıldıkları yönünde ciddi şikâyetler tarafımıza ulaşmaktadır.

Avukatlık, Anayasa'nın 36. maddesi ile güvence altına alınan adil yargılanma hakkının kurucu unsurlarından biridir. Avukatların savcı ve hâkimlerle dosya kapsamında görüşme yapması, bilgi alması ve mesleki temas kurması bir lütuf değil; doğrudan kanundan kaynaklanan bir haktır.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 1. ve 2. maddeleri uyarınca avukatlar, yargının kurucu unsuru olan bağımsız savunmayı temsil etmektedir. Bu kapsamda avukatların görevlerini yerine getirirken baskıya, tehdide ya da keyfi engellemelere maruz bırakılması, yalnızca meslektaşlara yönelik bir ihlal değil; savunma hakkına ve adil yargılanma ilkesine yönelmiş açık bir müdahaledir.

Savcı ve hakimlerin güvenliğini sağlamakla görevli olan kolluk güçlerinin, herhangi bir gerekçeyle ya da talimat iddiasıyla dahi olsa, avukatların mesleki faaliyetlerini engelleyecek, savunma görevini fiilen İşlevsiz kılacak ve meslek onurunu zedeleyecek biçimde kullanılması hukuka açıkça aykırıdır.

Yargının kurucu unsuru olan savunmanın adliyelerde itibarsızlaştırılmasına, fiilen dışlanmasına ve kolluk marifetiyle baskı altına alınmasına yönelik hiçbir uygulama kabul edilemez. Avukatların mesleki görevlerini serbestçe, güven içinde ve hiçbir baskıya maruz kalmadan yerine getirebilmesi, hukuk devletinin vazgeçilmez koşuludur.

Urfa Barosu olarak; avukatların savcı ve hakimlerin dosya kapsamında yürüttükleri mesleki temasların engellenmesini, tehdit edilmelerini ya da kolluk aracılığıyla adliyelerden uzaklaştırılmalarını savunma hakkına ve adil yargılanma ilkesine açık bir müdahale olarak görmekteyiz. Savunma makamına yönelen bu tur hukuka aykırı uygulamalar karşısında sessiz kalınmayacak, mesleğin onurunu ve savunma hakkını zedeleyen her türlü işlem ve uygulama, hukuki ve kurumsal düzeyde kararlılıkla takip edilecektir.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Gündem Haberleri

Tümü

Şanlıurfa’da görevli doktor istifasını duyurdu

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan devlet hastanesinde çalışan Doktor Kadir Kiraz istifa...

11 saat önce

Şanlıurfa’da iş arayanlar dikkat: Bakanlık personel...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 67 ilde toplam 162 sözleşmeli kütüphaneci alımı yapacak. Alım olacak...

1 gün önce

Diyanet heyeti Şanlıurfa’da personelin taleplerini dinledi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen “2026 Saha Buluşmaları” programı kapsamında,...

3 gün önce

Şanlıurfalı Fakıbaba hem partisinden hem...

İYİ Parti Ankara Milletvekili Eşref Fakıbaba, hem partiden hem milletvekilliğinden istifa eden...

3 gün önce

Azerbaycan 31 Türk’ü neden istenmeyen kişi ilan etti?

Azerbaycan, Fatih Erbakan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ahmet Çakar ve Yusuf Kaplan’ın da aralarında...

3 gün önce

Enerji Kentleri Birliği Üyeleri tarihin sıfır noktasında

Enerji Kentleri Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı için kente gelen birlik üyeleri,...

3 gün önce

Şanlıurfa’da sanayi esnafından acı haber!

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Evren Sanayi Sitesi esnafından Mustafa Antepli hayatını...

5 gün önce

12 ilde suç örgütüne operasyon: 22 şüpheli gözaltında

Alihan Kuriş'in liderliğini yaptığı öne sürülen suç örgütüne yönelik 12 ilde eş zamanlı operasyon...

5 gün önce

Bakan Çiftçi’den sel açıklaması: Vatandaşlar güvenli...

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sel suların ateşlim olan İstanbul için açıklamalarda bulundu....

9 gün önce

Şanlıurfalı gazeteci hayatını kaybetti

Şanlıurfa’da tanınan Gazeteci Hacı Dede Dindar 86 yaşında hayatını kaybetti.

10 gün önce

Şanlıurfa Ticaret Borsası seçime gidiyor!

ŞUTB, 2026-2030 çalışma döneminde görev yapacak borsa organlarının belirlenmesine yönelik seçim...

10 gün önce

Urfa'da motosikletin çarptığı yaşlı adam öldü!

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yolun karşı tarafına geçmeye çalışırken motosikletin çarptığı 72...

12 gün önce