RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Güncel - Yaşam Urfa'daki dernekten tepki: "Kadın cinayetlerini durdurun"

Urfa'daki dernekten tepki: "Kadın cinayetlerini durdurun"

Şanlıurfa’da son zamanlarda işlenen kadın cinayetlerine yönelik Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Sema Köroğlu, kadınların yaşam hakini savunan yasaların uygulanması gerektiği dile getirerek, yetkililere seslendi.

· 6 dk okuma · Süper A. · 456 okunma
0Yorumlar
Urfa'daki dernekten tepki: "Kadın cinayetlerini durdurun"
Şanlıurfa’da yaşanan kadın cinayetlerine tepki göstermek amacıyla Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Sema Köroğlu, basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa, son zamanlarda kadın cinayetleri ile sık sık gündeme gelirken, bu duruma tepki gösteren Köroğlu,  “İlimizdeki tüm duyarlı ve sorumluluk sahibi herkesi çığlığını duyamadığımız, yardım isteyen eline uzanamadığımız kadınların sesi olmaya çağırıyoruz. Yaşam hakkı en vazgeçilmez haktır bu temelde tüm sorumluları da acil ve koruyucu önlemler almak üzere göreve davet ediyoruz.  Buradan yetkilere bir kez daha sesleniyoruz kadın cinayetlerini durdurun” ifadelerini kullandı.


“KADINA ŞİDDET GİDEREK ARTIYOR”

Başkan Köroğlu, yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu; “Toplumsal bütün yoksunlukları en yoğun şekilde yaşayan kadınlar, en yakınlarındaki erkeklerin eliyle hayatlarından koparılmaktadırlar. Gün geçtikçe kadına yönelik şiddetin azalmasını beklerken, kadına yönelik erkekler tarafından uygulanan şiddet giderek artış göstermektedir. Erkekler bu eril düzende;  kullandıkları iktidar gücüyle her daim kadına yönelik şiddetin, baskının, tahakkümün uygulayıcıları olmuşlardır.  Kadınlar sadece sokakta işyerinde değil evlerinde de güvende değiller. Kadınlar en korunaklı alanları evlerinde öldürülmektedirler.  Son günlerde ülkemizde ve özellikle ilimizde yaşanan kadın cinayetleri ve ölümleri tekrar hepimizin bu gündemi acilen hayatımızın merkezine alması zorunluluğunu karşımıza çıkarmıştır” sözlerine yer verdi.

“ŞANLIURFA’DA KADIN CİNAYETLERİ ARTIYOR”

İsimlerinin unutulmasını istemiyoruz. Son yıllarda artan kadına yönelik şiddet son dönemde de yoğun kadın cinayetleri olarak karşımıza çıkıyor ve önlenmez ise daha da artarak devam edecek.  Ceylanpınarda, Siverek’te boş arazide yol kenarında kadın cesetleri bulundu,
Akçakale yolu üzerinde yanmış kadın cesedi bulundu. Öldüren kişi Fatem  Alhamdi
Siverek ilçesinde Ö.Z isimli kadın kafasından silahla vuruldu. Öldüren kişi eski eşi 6 yaşındaki kızı arabanın arka koltuğunda otururken, öldürüldü
Esma Kurt isimli kadın eşi tarafından silahla katledildi,
Cemile Kalvur eşi Ahmet Klavur tarafından tüfekle vurularak öldürüldü,
AmaraDwla isimli 13 yaşındaki genç kız babası tarafından yakılarak vahşi bir şekilde öldürüldü, Gülsüm Yarış boşandığı erkek Sedat Kalındaş tarafından katledilmiştir.
Hediye Tağmat eşi Ahmet Tokay tarafından leğende boğularak katledildi,
Hasret Tutal erkek arkadaşı Bekir Gülel isimli erkek tarafından vurularak öldürüldü,
Selva El Hinedi 13 Aralık 2021 tarihinde sokak ortasında İyyad El Hasan isimli erkek tarafından katledilmiştir. Meral Baran( 21) 6 yaşındaki  çocuğunu aşıya götürürken eski eşi tarafından öldürüldü. Bunlar hayatını kaybedenlerin sadece bir kısmı. Ve sadece ilimizde yaşanan basına yansıyanlar. uğradıkları saldırılar sonrası tesadüfen hayatta kalan saldırı ve şiddet mağduru kadın sayısını ise hiç birimiz bilmiyoruz” kaydetti.

“2020’DE 300 KADIN ERKEKLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”

Köroğlu, “2020 de 300 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 171 kadının şüpheli şekilde ölü bulundu. öldürülen 300 kadının 182 ne için öldürüldüğü tespit edilemedi.22 si ekonomik 96’sı boşanmak istemeyen barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek vb kendi hayatına dair karar almak isterlerken öldürüldü. Adil bir yargılanma yapılmayıp şüpheli sanık ve katiler ceza almadıkça önleyici tedbirler uygulanmadıkça bizi insanlığımızdan utandıran bu vahşet tablosu artarak devam edecektir. Hukuk sistemindeki cezasızlık politikaları, Evlilik ve Aile bütünlüğünü koruma görevinin tamamen kadınlara yüklenmesi eril dilin ve zihniyetin vücut bulmuş halidir. Eril zihniyeti besleyen cezasızlık politikalar ve var olan yasaların uygulanmaması kadın cinayetlerini cesaretlendirdiğini koruma ve önleyici tedbirlerin uygulanmadığını, biz kadınlar haykırmamıza rağmen kadın cinayetlerini durduramıyoruz.
Ve ne yaz iki kadınlar öldürülüyor. Yaşam hakları yok sayılıyor. Yaşamın kendisi öldürülüyor.  Öldürülen her kadınla toplum olarak insan olarak bizde ölüyoruz.
Durum bu boyutta iken İstanbul sözleşmesinin ve 6284 sayılı Ailenin korunması ve Kadına karşı şiddetin önlenmesine Dair Kanunun tüm şiddet mağduru kadınlar için eksiksiz uygulanması talebimizi yineliyoruz. Şiddete uğrayan kadınlarla beraber uğrama ihtimali olan kadınların da korunma kapsamının genişletilmesi ve bu konuda özel bir kamusal hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir. İstanbul Sözleşmesinden bir günde çıkılmasından sonra ülkemizde yaşanan kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet artışına hiçbir şekilde sessiz kalmayacağız” dedi.

“YAŞAM HAKİNİ SAVUNAN YASALARI UYGULAYIN”

 Son olarak Köroğlu sözlerine şöyle devam etti; “Kadınlar kazanımlarımıza sahip çıkarak Toplumsal cinsiyet eşitliği sağlana kadar, Özgür ve eşit bir dünya yaratmak için mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha yinelemek istiyoruz
Bizler her türlü şiddetin ve ayrımcılığın karşısında olduğumuzu tekrarlarken kadına yönelik ayrımcı ve şiddeti destekleyen ve zemin hazırlayan tüm tutumların karşısında olmaya devam edeceğimizin sözünü tekrar veriyoruz.                                İlimizdeki tüm duyarlı ve sorumluluk sahibi herkesi çığlığını duyamadığımız, yardım isteyen eline uzanamadığımız kadınların sesi olmaya çağırıyoruz. Yaşam hakkı en vazgeçilmez haktır bu temelde tüm sorumluları da acil ve koruyucu önlemler almak üzere göreve davet ediyoruz.
Buradan yetkilere bir kez daha sesleniyoruz kadın cinayetlerini durdurun. Kadınların doğuştan var olan yaşam hakini savunan yasaları UYGULAYIN” ifadelerini kullandı.
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel - Yaşam Haberleri

Tümü

İHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...

13 saat önce

Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...

1 gün önce

Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!

Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.

1 gün önce

Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...

1 gün önce

Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...

1 gün önce

Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...

Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...

1 gün önce

Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...

2 gün önce

Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı

Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.

2 gün önce

Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...

2 gün önce

Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...

YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...

2 gün önce

Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...

2 gün önce

İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.

2 gün önce