Terk edilme korkusu terk etme nedeni olabiliyor!
Uzman Klinik Psikolog Aslı Kanizi konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Romantik ilişkiler, insana dair birçok duygunun ve psikolojik dinamiğin merkezinde yer alır. Bu ilişkiler, bireyin kendi benliğine, diğerine ve dolayısıyla çevresine dair anlamlandırmaların, beklentilerin ve arzuların yoğun olduğu bir alanı temsil eder. Aşkın psikolojik mekaniği, bireyin kendi içsel dünyasının zenginlikleriyle ve kırılganlıklarıyla yüzleşmesine olanak tanırken, aynı zamanda diğer bir benlikle kurulan derin bağın, bir takım içsel ve dışsal çatışmalara, mutluluklara ve hayal kırıklıklarına da alan açar.
Bireyin romantik ilişkideki pozisyonu, o bireyin kendini nasıl algıladığı, diğerini nasıl gördüğü ve ilişkiye dair beklentileriyle yakından ilişkilidir. Psikolojik olarak, bu süreç, bireyin kendini ve diğerini tanıma, anlama ve kabul etme çabalarını içerir.
Hayatımızın her aşamasında, ilişkilerimiz ve bu ilişkilerdeki dinamikler, bizi derinden etkileyen unsurlardır. Terkedilme korkusu ve bu korkuyla baş etme yolları, pek çok birey için günlük hayatın zorlayıcı bir parçası olabilir. Özellikle kaçınan bağlanma stili sergileyen bireyler için, terkedilme şeması ve ayrılma kaygısı, ilişkilerinde dominant bir rol oynar.
Terkedilme şeması, bireyin diğerleri tarafından reddedileceğine, terkedileceğine ve dolayısıyla yalnız kalacağına dair bir inanç sistemidir. Kaçınan bağlanma stili ise, bireyin duygusal yakınlıklardan kaçındığı, ilişkilerde duvarlar ördüğü ve derin duygusal bağlar kurmaktan kaçındığı bir bağlanma biçimidir. Terk edilme korkusuyla yüzleşmek yerine, birey sıklıkla önleyici bir strateji olarak ilişkiyi sonlandırır. Aslında bu kişiler bir Casanova gibi görünseler de; onlar sadece aşkın getirdiği acınının veya ilişkilerin sorumluluğundan kaçınarak kendilerini koruma çabasındadırlar. Bu durum, kendi içinde bir savunma mekanizmasıdır - terkedilmenin önüne geçmek, kontrolü elinde tutmak ve dolayısıyla acıyı minimize etmek. Bağ kurmak onun için korkuludur. çocukluğundan veya hayatının bir bölümünde bu kişi bağın verdiği acıya tanık olmuş ya da ebeveynleri ile sağlıklı kuramadığı geçmişte bir yerde bir sorun vardır. Elini taşın altına koyamaz , kriz korkutur , kalbi kırılmaktan korkan kişi hızla belki de hiç istemese de kırıp dökerek uzaklaşır. Özellikle karşısında ki kişi başka bir güvenliksiz bağlanma türü olan kaygılı bir bağlanma stilinde ise. Kaçıngan birey , sevgisiyle , aşırı ilgisi ve bağlılığıyla gelen kaygılı bireyin üstüne yüklediği ilişkilenme sorumluluğundan kaçınma sancısıyla gardını alır. Öyle ki, ilişkiyi derinleştirmek yerine, birey sorunlar karşısında duvarlarını daha da yükselterek kaçınma mekanizmalarını devreye alır. Birey, duygusal açıdan riskli olarak gördüğü bu durumları önlemek adına ilişkiyi bitirebilir, çünkü bu, ona göre, potansiyel acıyı minimize eder.
Benzer Haberler
Önce darp edildi sonra metruk evde ölüme terk edildi!
İzmir'de tartıştığı bir kişi tarafından darp edilen adam, metruk bir evde ölüme terk edildi....
Herkesin 'bitti' diye terk ettiği kuyudan servet çıktı:...
Fransa’nın Alsas bölgesinde emekli mühendis Philippe Labat, 1990’ların sonunda terk edilen bir...
Sincaplar terk edilmiş elektronik sigaraları içiyor:...
Londra sokaklarından gelen görüntüler uzmanları ayağa kaldırdı. Sinaplar artık palamut değil,...
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüİHD’den AGM Medya’ya nezaket zyareti
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...
Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!
Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...
Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!
Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...
Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...
Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...
Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...
Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...
Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı
Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.
Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...
Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...
YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...
Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...
İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.




