RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
AnasayfaGüncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarım ve HayvancılıkYazarlarSağlık
Anasayfa Güncel - Yaşam Göbeklitepe ve Karahantepe için dikkat çeken teolojik hip...

Göbeklitepe ve Karahantepe için dikkat çeken teolojik hipotez!

Şanlıurfa’daki Taş Tepeler yerleşimlerini konu alan araştırmada, Göbeklitepe ve Karahantepe’deki yapıların bilinçli şekilde toprakla kapatılması Hz. Nuh ve Hz. İbrahim’in kıssaları üzerinden teolojik bir hipotezle ele alındı.

· 3 dk okuma · ŞANLIURFA · Ali P. · URFA HABER
Göbeklitepe ve Karahantepe için dikkat çeken teolojik hipotez!

Şanlıurfa’da yürütülen Taş Tepeler Projesi kapsamında ortaya çıkarılan Neolitik dönem yerleşimleri, arkeolojinin yanı sıra dinler tarihi araştırmalarına da konu olmaya devam ediyor. Araştırmacı ve makale yazarı Süleyman Karadaş tarafından hazırlanan yeni bir çalışma, Göbeklitepe, Karahantepe, Sayburç ve Sefertepe gibi alanlardaki anıtsal yapıların bilinçli şekilde toprakla örtülmesini dinî ve tarihsel açıdan ele alıyor.

Çalışmada, söz konusu yapıların kullanım sonrasında toprakla doldurularak kapatılmasının olası nedenleri üzerinde durulurken Kur’an-ı Kerim’de anlatılan Hz. Nuh ve Hz. İbrahim’in putperestlikle mücadelesiyle bağlantılı olabileceğine ilişkin bir teolojik hipotez ortaya konuluyor.

ANITSAL YAPILAR NEDEN TOPRAKLA KAPATILDI?

Araştırmanın temel tartışma konularından birini, Göbeklitepe ve Karahantepe’deki bazı yapıların kullanım dışı bırakıldıktan sonra bilinçli biçimde doldurulması oluşturuyor.

Karadaş’ın çalışmasında, bu uygulamanın dönemin inanç dünyasıyla bağlantılı olabileceği ihtimali değerlendiriliyor. Özellikle putperest inançlarla ilişkilendirilmiş olabilecek mekânların ve sembollerin kullanımının sona erdirilmesi ya da farklı bir anlam kazanması üzerinde duruluyor.

Bu kapsamda Hz. Nuh ve Hz. İbrahim’in tevhid mücadelesiyle söz konusu yapıların kapatılması arasında olası bir ilişki kuruluyor. Ancak bu yaklaşım, kesinleşmiş bir tarihsel bulgu değil, araştırmacının tartışmaya açtığı teolojik bir yorum olarak değerlendiriliyor.

ARKEOLOJİK BULGULAR İLE DİNÎ YORUMLAR AYRI TUTULUYOR

Çalışmada, arkeolojik veriler ile dinî ve teolojik değerlendirmelerin birbirine karıştırılmaması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Taş Tepeler'deki yerleşimlerin tarihsel dönemleri ile peygamberlerin geleneksel anlatılardaki dönemleri arasında farklılıklar bulunduğu belirtilirken, bu alanların peygamber kıssalarını doğrudan kanıtlayan yerler olarak değerlendirilmesinin bilimsel açıdan doğru olmayacağı vurgulanıyor.

Araştırmada ayrıca günümüzde kazı alanlarını korumak amacıyla yapılan çatı ve üst örtü uygulamalarının, Neolitik dönemde yapıların toprakla doldurulmasıyla aynı anlamda ele alınamayacağına işaret ediliyor.

KUR'AN, TEVRAT VE MEZOPOTAMYA ANLATILARI KARŞILAŞTIRILIYOR

Süleyman Karadaş’ın çalışmasında yalnızca arkeolojik bulgular değil, farklı dinî ve tarihsel kaynaklar da inceleniyor.

Kur’an-ı Kerim’de Nuh Suresi'nin 23. ayetinde adı geçen Vedd, Süvâ, Yeğûs, Yeûk ve Nesr putları ile Enbiya ve En'âm surelerinde anlatılan Hz. İbrahim’in putperestlikle mücadelesi araştırmanın temel referansları arasında bulunuyor.

Bunun yanı sıra Tevrat’ın Tekvin ve Yeşu bölümleri ile Mezopotamya mitolojisindeki tufan anlatıları ve tanrı tasavvurları da karşılaştırmalı olarak ele alınıyor.

DİSİPLİNLER ARASI ARAŞTIRMALARA KATKI SUNMASI HEDEFLENİYOR

Çalışma, Taş Tepeler bölgesindeki Neolitik yapıların yalnızca mimari ve arkeolojik özellikleriyle değil, dönemin sembolik ve ritüel dünyası açısından da incelenebileceğine dikkat çekiyor.

ÇALIŞMALAR YENİ TARTIŞMALARA KAPI ARALIYOR

Arkeoloji, dinler tarihi, tefsir ve Eski Yakın Doğu araştırmalarını bir araya getiren bu yaklaşımın, bölgenin geçmişine ilişkin farklı tartışmalara zemin hazırlaması bekleniyor. Ortaya konulan teolojik hipotezin ise yeni arkeolojik bulgular ve akademik çalışmalar ışığında değerlendirilmesi gerekiyor.



Kaynak: URFA HABER

Güncel - Yaşam Haberleri

Tümü

ŞUTSO Başkan Adayı Serhat Gerger’den dikkat çeken açıklama!

ŞUTSO Başkan Adayı Serhat Gerger, seçim sürecine ilişkin resmi sosyal medya hesabı üzerinden...

35 dakika önce

Ali Murat Bucak duyurdu: İhale bugün gerçekleştirildi!

Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, uzun süredir beklenen öğretmenevinin yapım ihalesini...

2 saat önce

ASTOR'da ekim ayında en çok alım ve satım yapan kurumlar...

Astor Enerji (ASTOR) hisselerinde ekim ayında aracı kurumların alım ve satım işlemleri dikkat...

2 saat önce

ŞUTSO Başkanlık seçiminde aday sayısı ikiye düştü!

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde dört adayla başlayan süreçte iki isim kaldı.

3 saat önce

Meteoroloji il il uyardı: Kuvvetli sağanak geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 4 Kasım 2026 Çarşamba günü yağış beklenen illeri paylaştı. İşte tüm...

6 saat önce

Şanlıurfa’da sürücüler dikkat: Fiyatlar gece yarısı değişti

Gece yarısından itibaren pompaya yansıyan 9 TL’lik zamla birlikte otogaz fiyatları 51 TL...

10 saat önce

Van'dan Türkiye'yi yasa boğan haber

Van'ın Çaldıran ilçesinde görev yapan Piyade Uzman Çavuş Oğuz Şahin, görev bölgesinde...

16 saat önce

Büyükşehir Belediyesi'nden Devlet Bahçeli’ye başsağlığı...

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kız kardeşi Serpil...

1 gün önce

İş arayanlar dikkat: Personel alımı Resmi Gazete’de

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 2026 yılı bando sınıfı muvazzaf astsubay temini için başvuru...

1 gün önce

Şanlıurfa’da lösemili çocuklar için bisiklet turu...

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında Şanlıurfa’da lösemiyle mücadele eden çocuklara...

1 gün önce

ŞUTSO Başkanı Mehmet Doğan Yetim’den teşekkür mesajı

1 Kasım’da gerçekleştirilen ŞUTSO seçimlerinde güven tazeleyerek yeniden başkan seçilen Mehmet...

1 gün önce

Eskişehir’den Şanlıurfa’ya uzanan iyilik eli!

Eskişehir'de faaliyet gösteren İlmek İlmek Bin Minik Yürek Yardımlaşma Grubu, ihtiyaç sahibi köy...

1 gün önce