RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Güncel - Yaşam Fetva Kurulu’ndan Çocuklara Oruç Uyarısı!

Fetva Kurulu’ndan Çocuklara Oruç Uyarısı!

İttihadul Ulema Fetva Kurulu, çocukların oruç tutmaya zorlanmasının onlara eziyet verebileceğini ifade etti, bu konuda daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

· 3 dk okuma · Süper A. · 163 okunma
0Yorumlar
Fetva Kurulu’ndan Çocuklara Oruç Uyarısı!

İttihadul Ulema Fetva Kurulu, çocukların oruç tutmaya zorlanmasının onlara eziyet verebileceğini ifade ederek , bu konuda daha dikkatli ve hassas olunması gerektiğini altını çizdi. Kurul, oruç ibadetinin çocuklar için zorlayıcı olmaması gerektiğini ifade etti ve çocukların iradelerine bırakılmasının daha uygun olduğunu dile getirdi.

Fetva, çocukların ibadetlerinden dolayı ecir kazandığını, ancak oruç tutmanın buluğ çağına ulaşanlar için farz olduğunu söylemektedir.Bu konuda İslam âlimlerinin görüşlerine de yer verildi. Çocukların ibadetlerinden dolayı ecir kazandığı ancak hatalarından dolayı günah işlemedikleri açıklandı.

Oruç İbadeti ve Çocuklar

Fetvada, oruç ibadetinin buluğ çağına ulaşan kimseler için farz olduğu açıkça ifade edilmiştir. Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm)’ın Hazreti Ali’nin rivayet ettiği bir hadisine de yer verildi. Hadiste, “Kalem üç kişiden kaldırılmıştır; uyanıncaya kadar uyuyan kimseden, akıl baliğ oluncaya kadar çocuktan, aklî dengesi yerine gelinceye kadar deli ve benzeri kişilerden” denmektedir (Tirmizî, Hudûd 1, No: 1423). Bu hadis, çocukların akıl baliğ olmadan oruç tutmalarının zorunlu olmadığını ifade etmektedir.

Çocukları Oruç Tutmaya Alıştırmak

Fetva, çocukları oruç tutmaya alıştırmanın farklı mezhepler arasında farklı görüşlere sahip olduğunu belirtti. Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre, çocukları oruç tutmaya alıştırmak için tıpkı namazda olduğu gibi bazı uygulamalar yapılmalıdır. Ancak, diğer mezhepler bu kıyasın geçerli olmadığını savunarak, orucun namaza kıyas edilemeyeceğinibelirtmektedir. Bu görüşü savunanlar arasında merhum Abdülkerim Zeydan da bulunmaktadır. Zeydan, oruç tutmaya alıştırma yöntemlerinin çocuklara eziyet verebileceğini ve bu durumun çocukları oruca karşı soğutabileceğini dile getirmiştir.

Çocuklara Oruç Tutmanın Zorlanmaması Gerekiyor

Fetva, oruç tutmaya zorlamanın, çocuklar için olumsuz etkiler doğurabileceğini vurgulamaktadır. Oruç tutma zorunluluğunun çocuklar için büyük bir yük olabileceği, bu yüzden onların kendi iradelerine bırakılması gerektiğibelirtilmektedir. Zorla oruç tutturmanın, çocuklarda oruca karşı olumsuz duygular geliştirmelerine neden olabileceği kaydedilmiştir. Fetvada şu ifade yer almaktadır:

"Oruç için aynı yöntemi uygulamak ve çocukları zorlamak onlara eziyet verebilir ve -Allah muhafaza- oruçtan soğumalarına neden olabilir. Bunu yapmaktansa çocuğu kendi iradesiyle baş başa bırakmak daha münasip olur."

Sonuç

Fetva, çocukları oruç tutmaya alıştırmanın, doğru bir şekilde yapılması gerektiğini ve zorlama yöntemlerindenkaçınılması gerektiğini belirtmektedir. Çocuklar, orucu kendi iradeleriyle kabul etmeli ve bu süreçte onları zorlamak yerine, onların doğal gelişim süreçlerine uygun bir yaklaşım benimsenmelidir. İslam âlimleri de bu konuda genel olarak çocukların ibadetlerini yerine getirmelerinde onları zorlama yerine, doğal bir süreçle desteklemeyi önermektedir.

Fetva Kurulu’ndan Çocuklara Oruç Uyarısı!

Mahreç :Haber Merkezi



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel - Yaşam Haberleri

Tümü

İHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...

4 saat önce

Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...

23 saat önce

Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!

Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.

1 gün önce

Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...

1 gün önce

Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...

1 gün önce

Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...

Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...

1 gün önce

Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...

2 gün önce

Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı

Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.

2 gün önce

Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...

2 gün önce

Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...

YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...

2 gün önce

Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...

2 gün önce

İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.

2 gün önce