Delta varyantı gölgesinde eğitim… Dünyada okullar nasıl açılıyor: Sınıfta konuşmak yasak, yemekler evden
Corona virüsü salgınının en çok etkilediği alanların başında eğitim geliyor. Guardian gazetesi, Delta varyantının artış gösterdiği Asya-Pasifik ülkelerinde okulların durumunu mercek altına aldı. Yüz yüze eğitime başlayanlar sıkı kurallar uygularken, düzenli test şartı, sınıflarda konuşmamak ve yemeği evden getirmek gibi örnekler dikkat çekiyor.
Sözcü Gazetesinde yer alan haberde, Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, 4.5 milyonu aşkın kişinin ölümüne yol açan salgının en çok etkilediği alanların başında eğitim geliyor.
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, Delta varyantının gölgesi altında Asya – Pasifik ülkelerinde eğitimin nasıl yeniden başladığını mercek altına aldı. İşte o ülkeler ve eğitim için aldıkları önlemler…
Çin: Ülkede Delta varyantı Temmuz ayının sonu itibarıyla yayılmaya başladı. Okulların yaz tatilinde olduğu sırada seyahatlerin artmasıyla, ülkede 2020’den bu yana en çok vaka görülen dönem kayıtlara geçti. 31 bölgeye yayılan vakalarda başkent Pekin de başı çekiyor.
Milyonlarca kişiye toplu testlerin uygulandığı ülkede okullar kısıtlamalarla birlikte Eylül ayı itibarıyla yeniden açılıyor. Nanjing’de ilk ve ortaokul öğrencileri için yüksek riskli bölgelerde eğitim iki hafta gecikmeli başlayacak.
TÜM AİLEYE AŞI ŞARTI
Pekin, Şanghay ve Siçuan’da okullar bu ay içinde normal tarihinde açılacak. Pekin’de öğrenci ve öğretmenlerden negatif test şartı isteniyor. Shenzhen’de zorunlu ateş ölçümü, maske kullanılması, sosyal mesafe ve el yıkanması gibi kurallar şart koşuluyor.
Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz ay öğrencilerin aşılanması gerektiği yönünde yerel yönetimlere çağrıda bulunurken, Guangxi gibi bazı bölgelerde 17 yaşına kadar tüm çocukların aşılanma imkanı bulunuyor. Çocuğun okula dönebilmesi için tüm ailenin aşılanma şartının uygulandığı bölgeler de var.
ÖĞRENCİLER İKİ GRUPTA
Japonya: Salgında beşinci dalgayla mücadele edilen ülkede, gençler arasındaki vakalar keskin artış gösteriyor. 12-15 yaş arası çocuklara Pfizer ve Moderna aşıları için izin çıksa da, aşılama beklenildiği kadar hızlı ilerlemiyor.
Bu aşamada okullar vakaların düşük kalması için farklı kısıtlamalar uyguluyor. Yerel yönetimler, yaz tatilinin bitiş tarihini erteleyip ertelememe konusunda söz hakkına sahip. Bu noktada bazı yerel hükümetler tatili uzatırken, bazıları ise normal tarihte okula dönen öğrencileri sabah ve öğlen olmak üzere iki gruba böldü.
Eğitim Bakanı Koichi Hagiuda, bir sınıfta birden fazla vaka görülmesi durumunda, söz konusu okulda derslerin yedi gün boyunca iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Hükümet, okullarda test oranının artması için 800 bin test kitinin dağıtılacağını duyurdu.
SINIFTA KONUŞMAK YASAK
Endonezya: Pek çok bölgede okullar, vakaların yüksek olması nedeniyle uzaktan eğitime devam ediyor. Başkent Jakarta’da 610 okul, 18 ay sonra eğitime yeniden başladı. Ancak okullarda sıkı kurallar uygulanıyor.
Endonezya’da okula dönen öğrenciler.
Sınıflarda öğrencilerin sohbet etmesi yasak, maske takmak zorunlu ve kantinler kapalı olduğu için öğrenciler yemeklerini evden getiriyor.
Yüzde elli kapasiteyle eğitime başlayan okullarda öğrencilerin yarısı evde uzaktan eğitimi sürdürüyor.
YARI YARIYA BAŞLANGIÇ
Güney Kore: Ağustos ayı itibarıyla ülkedeki öğrencilerin yarısına denk gelen yaklaşık 6 milyon öğrenci sınıflara döndü. 6 Eylül’den sonra öğrencilerin tamamının okula başlaması planlanıyor.
Ateş ölçümü, sağlıklı bir havalandırma sistemi, temizlik protokolü, minimum bir metre mesafe bırakılması ve maske kullanılması okullarda uygulanması zorunlu olan kurallar. Eylül ayında tüm öğretmenlerin tamamen aşılanmış olması gerekiyor. Lise son sınıf öğrencileri de iki doz aşılarını tamamladı. 12-17 yaş grubu öğrenciler yıl sonuna kadar aşılanacak.
Hindistan: Ülkede Mart 2020’de ilk kez başlayan kapanmayla birlikte 250 milyon çocuk 18 ay boyunca okula dönemedi. Uzaktan eğitim süreci başlasa da, gelir durumu yüksek olmayan kırsal bölgelerdeki milyonlarca ailenin çocukları bundan faydalanamadı.
Hindistan’da öğretmeniyle birebir ders yapan bir öğrenci.
2021’in başında bazı bölgelerde yüz yüze eğitim yeniden başlasa da, Nisan ayında Delta varyantının artmasıyla öğrenciler yeniden eve gönderildi. Temmuz ayı itibarıyla Gujarat, Bihar, Uttarakhand ve Madhya Pradesh gibi eyaletlerde okullar kademeli olarak yeniden açıldı. Delhi’de okullar bu ay itibarıyla eğitime başlıyor.
Avustralya: Okulların açık ya da kapalı olduğu bölgeler vaka sayılarıyla doğru orantılı. En kalabalık eyalet olan Yeni Güney Galler’de, vaka sayılarının yüksekliği nedeniyle okullar en az Ekim ayına kadar kapalı kalacak.
Vaka sayılarının düşük olduğu bölgelerde ise öğrenciler uzaktan eğitimden yüz yüze eğitime geçiş yapıyor.
Fiji: Delta varyantı vakalarının artış göstermesi nedeniyle okullar uzaktan eğitime geçiş yapmak zorunda kaldı. Ancak bu durum öğrenciler ve öğretmenler için daha büyük bir sorunu da ortaya çıkardı. Fiji’nin Viti Levu gibi bazı bölgelerinde internete erişmek için öğrenci ve öğretmenlerin kilometrelerce tırmanarak tepelere ulaşması gerekiyor.
Kaynak: sözcü .com
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Valilik duyurdu: Okullar cuma günü tatil edildi
İstanbul’da etkili olan olumsuz hava koşulları ve yoğun yağış nedeniyle eğitim-öğretime ara...
MEB’den okullar için yeni düzenleme: Detaylar belli oldu!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ile 2026-2027 eğitim-öğretim yılına ilişkin genelge gönderildi.
Öğrenci affı teklifi komisyonda kabul edildi!
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen yükseköğretime ilişkin kanun...
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüİHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...
Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!
Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...
Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!
Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...
Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...
Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...
Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...
Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...
Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı
Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.
Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...
Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...
YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...
Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...
İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.





