RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Güncel - Yaşam CİLT KIRIŞIKLIKLARI HASTALIKLARIN SEBEBİ OLABİLİR!

CİLT KIRIŞIKLIKLARI HASTALIKLARIN SEBEBİ OLABİLİR!

Cilt kırışıklıkları ve cilt sağlığı ile hastalıklar arasında bir ilişki olabilir. Yıpranmış veya sağlıksız bir cilt, Parkinson'dan tip 2 diyabete kadar yaşa bağlı neredeyse her hastalık için önemli bir risk faktörü olarak ortaya çıkabilir. Op.Dr.Leyla Arvas konu hakkında bilgiler verdi.

· 3 dk okuma · Süper A. · 637 okunma
CİLT KIRIŞIKLIKLARI HASTALIKLARIN SEBEBİ OLABİLİR!
Cilt, genel sağlık durumunu yansıtan bir gösterge olabilir. Bir kişinin yaşını ölçmenin iki temel yolu vardır: kronolojik yaş ve biyolojik yaş. Kronolojik yaş, kişinin doğum tarihine dayalıdır; ancak biyolojik yaş, vücuttaki organların ve hücrelerin yaşlanma hızını yansıtır ve farklı insanlar arasında büyük farklılıklar gösterebilir.
 
Yıllar geçtikçe, ciltte pigment ve kollajen üreten hücreler yaşlanır veya ölür, bu da cildin daha ince, eşitsiz tonlu ve elastikiyetini kaybetmesine neden olur. Ancak çevresel faktörler, özellikle UV ışığı, cilt yaşlanmasının %80'inden fazlasından sorumlu olabilir. Bununla birlikte, yaşla birlikte ciltte kimyasal değişiklikler de meydana gelir ve genel sağlık üzerinde derin etkilere sahip olabilir.
 
Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Op.Dr. Leyla Arvas, ciltteki kimyasal değişikliklerin mekanizmasını şu şekilde açıklıyor: '' Genç ve sağlıklı bir insanda, bağışıklık sistemi düzenli bir şekilde hasarı onarmak, enfeksiyonları uzaklaştırmak ve sağlığı korumak için çalışır. Ancak yaşla birlikte veya sağlık sorunlarıyla birlikte, bu inflamatuar tepkiler belirli bir kritik eşiği aşabilir ve sağlıklı hücreleri yok eden ve zarar veren güçlü kimyasal maddelerin salınmasına yol açabilir. Cilt, bu noktada devreye girer ve son araştırmalar, kırışık, hastalıklı veya hasarlı cildin bu inflamatuar sistemin bir parçası haline geldiğini ve daha fazla hasara ve iltihaplanmaya neden olan kimyasal maddeleri salgıladığını göstermektedir. Bu kimyasallar, ciltteki kollajen ve elastini bozarak cildin daha fazla incelmesine, kırışıklıklara ve elastikiyet kaybına neden olabilir. Ayrıca, cildin bariyerini bozarak su kaybını artırabilir ve stres faktörlerine karşı daha duyarlı hale getirebilir.''dedi.
 
Bununla birlikte, cilt sadece estetik bir öneme sahip değildir. Ciltten salınan kimyasallar, kan dolaşımına karışarak diğer dokulara zarar verebilir. Ortaya çıkan sistemik inflamasyon, ciltteki kimyasalların kalp, beyin ve diğer organlara zarar verebileceği tamamen farklı organlara ulaşabilir.
 
Sonuç olarak, cilt sağlığı ve hastalıklar arasında bir ilişki olabilir. Yıpranmış veya sağlıksız cilt, çeşitli hastalıkların riskini artırabilir. Ancak cildinizi korumak ve sağlığını iyileştirmek için önlemler alabilirsiniz. Op.Dr. Leyla Arvas, güneşten korunma ve nemlendirme gibi basit önlemlerin cilt sağlığını korumak için önemli olduğunu belirtiyor. Cildinizin vücudun geri kalanına nasıl etki edebileceğini göz önünde bulundurarak, cildinizi korumanın genel sağlığınıza olumlu katkılar sağlayabileceğini unutmayın.

URFA HABER



Güncel - Yaşam Haberleri

Tümü

İHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...

5 saat önce

Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...

23 saat önce

Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!

Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.

1 gün önce

Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...

1 gün önce

Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...

1 gün önce

Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...

Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...

1 gün önce

Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...

2 gün önce

Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı

Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.

2 gün önce

Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...

2 gün önce

Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...

YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...

2 gün önce

Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...

2 gün önce

İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.

2 gün önce