Bitki türleri kurutularak kayıt altına alınıyor
Siirt Üniversitesinde doğadan toplanan bitki türleri, sonraki nesillerin ve araştırmacıların yararlanabilmesi için kurutularak bitki müzesinde bilimsel veriler ışığında stoklanıyor Flora ve Fauna Merkezi Herbaryum Bölümü'nde çoğunluğu bölgeden olmak üzere Türkiye'deki 2 bin 500 bitki türü bilimin hizmetine sunuluyor
FECRİ BARLIK - Siirt Üniversitesi (SİÜ) tarafından, doğadan toplanan bitki türleri, sonraki nesillerin ve araştırmacıların yararlanabilmesi için kurutularak bitki müzesinde (Herbaryum) bilimsel veriler ışığında stoklanıyor.
SİÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü akademisyen ve yüksek lisans öğrencilerinin özverili çalışmaları sonucu toplanan bitkiler, belli bir sistemle düzenlenip kurutularak 4 yıl önce kurulan Flora ve Fauna Merkezi Herbaryum Bölümü'nde bilimin hizmetine sunuluyor.
Bölümde, çoğunluğu bölgedekiler olmak üzere Türkiye'deki 2 bin 500 bitki türü bulunuyor. Bitkileri inceleyen akademisyenler, yeni bitki türlerini de literatüre kazandırıyor.
Flora Fauna Merkezi kurucusu Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fidan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tek başına Avrupa kıtasındaki kadar bitki türüne sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 4 bini endemik 12 bin, Siirt'te ise 66'sı endemik yaklaşık bin bitki türünün kayıt altına alındığını anlatan Fidan, farklı projeler kapsamında arazi çalışmalarının devam ettiğini aktardı.
- "Bitki müzesinde bilimsel veriler ışığında stokluyoruz"
Farklı konularda uzman 15 kişilik ekiple bölgede önemli çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Fidan, bitkilerle ilgili 2 yıl boyunca Siirt'in bitki envanterine yönelik çalışmalar yaptıklarını ve bazı lokal endemik bitki türlerinin planlı bir şekilde izlenmesini sağladıklarını belirtti.
Bu bitkileri araştırma çalışmalarını Tarım ve Orman Bakanlığınca sürdürülen ve Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğinin gün yüzüne çıkarıldığı "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" (UBENİS) kapsamında yaptıklarını bildiren Fidan, "Herbaryum Bölümü'nde ülkemizin çeşitli alanlarından topladığımız bitkiler mevcut. Bu örnekleri gelecek nesillerin ve araştırmacıların yararlanabilmesi için bitki müzesinde bilimsel veriler ışığında stokluyoruz." diye konuştu.
Doğada topladıkları bitkileri presleyip kuruttuktan sonra Türkiye florasına göre teşhis ettiklerini belirten Fidan, bu bitkilerin belli bir sistemle herbaryumdaki dolaplarda sergilendiğini ifade etti.
Fidan, uluslararası indekse sahip herbaryumun bilim dünyasına da çeşitli çalışmaları yapma fırsatı verdiğini kaydetti.
"Buraya dışarıdan gelen araştırmacılar bu bitkilere bakarak uygun gördükleri bitkilerin lokalitelerini belirleyip onlar da dilediği çalışmayı yapmak için o bölgelere gidip gerekli çalışmaları yapabiliyor." diyen Fidan, herbaryumun bilimsel çalışmalar için bir mutfak olduğunu bildirdi.
- Yeni 3 bitkiyi takibe aldılar
Bölgenin bitki alanındaki çalışmalar konusunda bakir bir alan olduğunu bildiren Fidan, projeyle Siirt'te yaklaşık bin bitki taksonunu kayıt altına aldıklarını anlattı.
Fidan, bölgede tespit ettikleri 3 bitki türünü 2 yıldır incelediklerini aktararak, şöyle devam etti:
"Bu bitkilerin bilim dünyası için dünyada yeni olduğunu ispatlayabilmemiz için en az 3 yıllık bir takip süresi olması lazım. Yani 3 yıl boyunca bu bitkilerin o belirlenen karakterlerde süreklilik arz etmesi gerekiyor. Biz 2 yıllık bir takip çalışması yaptık. Önümüzdeki sezon da bu bitkileri takip edeceğiz. Eğer herhangi bir değişiklik göstermezse önümüzdeki senenin sonunda bilim dünyasına 3 bitkiyi kazandırmış olacağız."
Araştırma görevlisi Cengiz Karaismailoğlu da yaptıkları çalışmalarla bölgenin florasını gün yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini aktararak, bitkiler arasındaki akrabalık ilişkilerini de ortaya çıkaracak deneysel çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Bölümün yüksek lisans öğrencisi Merve Yılmaz ise Tillo ilçesinde halkın şifa amacıyla kullandığı bitkileri araştırdığını ifade ederek, "Halkın şifa, gıda ve el sanatları gibi alanlarda kullandıkları bitkiler hakkında bilgi alıyoruz. Daha sonra araziden bu bitkileri topladıktan sonra herbaryumda teşhisini yapıyoruz. Kuruma tamamlandıktan sonra bitkileri kayıt defterine kaydedip herbaryum dolaplarına yerleştiriyoruz." diye konuştu.
Kaynak:Anadolu Ajansı
Benzer Haberler
Şanlıurfa'da korkutan yolculuk: Saniye saniye kaydedildi
Şanlıurfa Birecik yolunda seyir halinde olan bir tırın üzerinde oturan şahıs paniğe neden oldu....
Şanlıurfa'da T-70 Paraşüt gösterisi nefes kesti
Şanlıurfa’da bugün başlayan TEKNOFEST Güneydoğu’da T-70 paraşüt atlayışı gerçekleşti. Vatandaşlar...
Urfa'da kayıt dış ticarete yol yok!
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, kayıt dışı ticaretin önüne geçmek, esnafın emeğini ve ticaretini...
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüİHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...
Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!
Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...
Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!
Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...
Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...
Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...
Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...
Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...
Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı
Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.
Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...
Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...
YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...
Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...
İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.





