Avukat hakları için komisyon kurulmasını istedi
Şanlıurfalı CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, hukuk fakültesi mezunlarının ve avukatların sorunlarıyla ilgili Meclis’te bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.
Tanal ile vekil arkadaşlarının TBMM Başkanlığı’na sunduğu Meclis Araştırması önergesinin gerekçesinde, plansız ve programsız şekilde artan hukuk fakültesi sayısıyla bağlantılı olarak, bu fakülte mezunlarının ve avukatların iş olanaklarının iyice daraldığı belirtildi.
AVUKATLARIN İŞSİZLİK SORUNU TAVAN YAPACAK
Alarm zillerinin çalmasına, avukatların ekonomik kaygılarının zirveye çıkmasına rağmen halen birçok üniversiteye akademik kadro bakımından yetersiz yeni hukuk fakültelerinin açıldığının belirtildiği gerekçede, söz konusu fakültelerdeki öğrenci sayıları da dikkate alındığında hukuk fakültesi mezunlarının işsizlik sorununun yaklaşık beş yıl sonra tavan yapacağının öngörüldüğüne dikkat çekildi.
YETERSİZ VE KALİTESİZ EĞİTİM
Ülkemizde yakın zamanda açılan, tabiri caizse apartman şeklindeki vakıf üniversiteleri bünyesindeki hukuk fakültelerinin yalnızca maddi kazanç amacıyla kurulmuş yetersiz eğitim sunan fakülteler olduğunun kaydedildiği gerekçede, “Ülkemizde toplam kaç hukuk fakültesi olduğu, toplam kaç hukuk fakültesi öğrencisi olduğu, bu fakültelerin ne zaman kurulduğu, bu fakültelerden son 20 yıl içerisinde kurulanların eski hukuk fakültelerine başarı olarak kıyaslanması, hukuk fakültelerinde hangi binalarda eğitim verildiği, amfi bulunup bulunmadığı, fakültelerin akademik kadroları araştırıldığında görülecektir ki; hukuk fakülteleri öğrencileri yetersiz binalarda, yetersiz akademik kadroların vermiş olduğu eğitimle mezun olmaktadırlar. Birçok hukuk fakültesi öğrencisi mahkeme salonu örneği görmek bir yana amfi görmeden kalabalık sınıflarda adeta eski köy okulları düzeninde eğitim almaktadırlar. İş bu durum ülkemizdeki hukuk kalitesini düşürmektedir” denildi.
AVUKATLAR DÜŞÜK ÜCRETLE BAŞKASININ YANINDA ÇALIŞIYOR
Hukuk fakültesi öğrencilerinin mezun olduktan sonra işsizlik sorunu yaşadıklarının altının çizildiği gerekçede, hukuk fakültesi mezunlarının hakimlik ve savcılık sınavına girdiği, kazanamayanların otomatik olarak avukatlığa yöneldiği hatırlatıldı. Avukatlık mesleğine de belli koşullar dahilinde giriş yapılması gerektiği vurgulandı.
Türkiye’de hukuk fakültesi mezunlarının hangi işlerde çalıştıklarının da araştırılmasının talep edildiği gerekçede, şu ifadelere yer verildi: “Görülecektir ki; hukuk fakültesi mezunu olup devlet memurluğunu devam ettiren birçok kişi bulunmaktadır. Söz konusu kişilerin ekonomik kaygılar nedeniyle devlet memurluğuna devam ettikleri ve avukatlığa geçmedikleri görülmektedir. Ancak hukuk fakültesi mezunlarının büyük çoğunluğu avukatlık yapmaktadır. Ayrıca belirtilmelidir ki; ekonomik kaygılar, giderlerin yüksek olması sebebiyle avukatlar kendi bürolarını kuramamakta ve düşük ücretlerle bağlı çalışmayı tercih etmektedirler. Hatta birçok avukat asgari ücret karşılığında çalışmaktadır. Yapılacak araştırma ile avukatların yüzde kaçının bağlı çalıştığı ve aldıkları ücret belirlendiğinde maalesef bu içler acısı durum gözler önüne serilecektir.”
Gerekçede, hukuk fakültelerindeki eğitim kalitesinin artması, hukuk fakültesi mezunları ile avukatların işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalmaması ve ekonomik kaygıdan uzak yaşam sürmeleri için yeni düzenlemelerin yapılması ve tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapıldı.
Kaynak: www.urfadegisim.com
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Urfa Barosu’ndan avukata silahlı saldırı olayına sert tepki!
Şanlıurfa Barosu Avukat Hakları Merkezi, Avukat Mehmet Şerafettin Akay'ın seyir halindeki aracına...
Paydaş'tan Karaköprü Belediyesi'ne tepki!
Şanlıurfalı avukat ve insan hakları savunucusu Ronayi Paydaş, Karaköprü Belediyesi’nin yol ve...
Esnafın ortak isyanı: "Komisyon bel büküyor"
Online siparişlerin artmasıyla birlikte vatandaşların ihtiyaç ve siparişlerini karşılayan işletme...
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüUrfa’da yeni proje alanları ziyarete açılıyor!
Şanlıurfa Valiliği tarafından Balıklıgöl Platosu’nda hayata geçirilen, şehrin tarihi ve kültürel...
HGS borcu ödeme sisteminde yeni dönem
Otoyol ve köprü geçişlerinde oluşan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) ihlal borçlarının ödenmesinde yeni...
Dikkat! Şanlıurfa'da yeni hafta yağışlı olacak!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Şanlıurfa'da yeni haftada önemli hava...
MSB acı haberi duyurdu!
Millî Savunma Bakanlığı, istihbarat Albay Sayit Gökgöz'ün 24 Ekim 2026 tarihinde askerî araç...
İHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...
Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!
Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...
Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!
Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...
Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...
Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...
Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...
Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...
Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı
Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.






