RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Güncel - Yaşam ATİLAB'DAN TEKNOFEST Güneydoğu'da üç Türkiye derecesi!

ATİLAB'DAN TEKNOFEST Güneydoğu'da üç Türkiye derecesi!

Hayrat Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren Atilab Teknoloji Platformu, TEKNOFEST Güneydoğu’da robotik, yapay zekâ, elektronik, yazılım, mekanik tasarım ve otonom sistemler alanındaki projeleriyle dikkat çekti.

· 4 dk okuma · Süper A. · 41 okunma
0Yorumlar
ATİLAB'DAN TEKNOFEST Güneydoğu'da üç Türkiye derecesi!

Hayrat Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren ATİLAB Teknoloji Platformu, TEKNOFEST Güneydoğu’da teknoloji ve savunma sanayi alanında geliştirdiği projelerle yer aldı. Platform, robotik, yapay zekâ, elektronik, yazılım, mekanik tasarım ve otonom sistemler alanındaki çalışmalarıyla festivalde şimdiye kadarki en geniş proje katılımını gerçekleştirirken, üç farklı yarışmada Türkiye derecesi elde etti. ATİLAB tarafından geliştirilen otonom forklift, insansız su altı sistemleri, insansız deniz aracı, su altı roketi, hava savunma sistemleri, ileri otonom sistemler ve giyilebilir sağlık teknolojileri de festival alanında ziyaretçilere tanıtıldı.

ATİLAB Teknoloji Platformu Genel Müdürü Emre Gürbüz, platformun TEKNOFEST’e katılan gençlere sağladığı desteklere ilişkin, “TEKNOFEST’e katılan gençlere mekan, mentörlük ve sponsorluk süreçlerinde destek sağlıyoruz. Mühendislik öğrencilerinin Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sunması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Platform olarak 2020 yılından bu yana teknoloji ve savunma sanayii alanında projeler geliştiriyoruz.” dedi.

ATİLAB'DAN TEKNOFEST Güneydoğu'da üç Türkiye derecesi!

ÜÇ FARKLI YARIŞMADA TÜRKİYE DERECESİ

Platform, daha önce robotik kategorisinde Türkiye ikinciliği, 2025 yılında ise insansız kara aracı kategorisinde Türkiye şampiyonluğu elde etti. Bu yıl ise otonom forklift, insansız su altı sistemleri, insansız deniz aracı, su altı roketi, hava savunma sistemleri, ileri otonom sistemler ve giyilebilir sağlık teknolojileri gibi birçok alanda projeler geliştirildi.

ATİLAB, Şanlıurfa’daki TEKNOFEST’e şimdiye kadarki en geniş proje katılımıyla geldi. Platform çatısı altında geliştirilen giyilebilir sağlık teknolojileri, su altı roketi, insansız deniz aracı ve insansız su altı sistemleri de ilk kez burada ziyaretçilerin karşısına çıktı.

Festival alanında özellikle çocukların projelere yoğun ilgi gösterdiği belirtilirken, otonom forklift de stant içerisinde çalıştırılarak ziyaretçilere tanıtıldı.

ATİLAB'DAN TEKNOFEST Güneydoğu'da üç Türkiye derecesi!

SU ALTI ROKETİ OTONOM İLERLİYOR

Platformun dikkat çeken projelerinden biri olan su altı roketi, suyun altında otonom şekilde ilerleyebilecek şekilde tasarlandı. Araç, üzerindeki sensörler sayesinde herhangi bir doğrudan haberleşmeye ihtiyaç duymadan hareket edebiliyor. Ön bölümünde bulunan mini roketi ise hedefe ulaştığında fırlatabilecek şekilde geliştirildi.

İnsansız su altı aracında kamera ve sensör sistemleri de bulunuyor. Araç üzerinde yer alan daha küçük bir sistem ise gerektiğinde ana araçtan ayrılarak dar alanlara girebiliyor ve burada arama-tarama çalışmalarını sürdürebiliyor. Sistemlerin özellikle su altında boğulma vakalarının araştırılması ve gemilerde meydana gelen çatlakların tespit edilmesi gibi alanlarda kullanılması hedefleniyor.

ATİLAB'DAN TEKNOFEST Güneydoğu'da üç Türkiye derecesi!

AKÜSAN YÜKLERİ OTONOM TAŞIYOR

ATİLAB’ın bir diğer projesi ise Aküsan adı verilen otonom forklift. Sistem, yükleri belirlenen noktalar arasında insan kontrolüne ihtiyaç duymadan taşıyabiliyor. Bilgisayarlarla iletişim halinde çalışan forklift, karşılaştığı kapı gibi engellerin otomatik olarak açılmasını sağlayarak hareketine devam edebiliyor. Projenin özellikle sanayi alanında, geleneksel forkliftlerin yerine tamamen otonom bir sistem olarak kullanılması hedefleniyor.

ATİLAB'DAN TEKNOFEST Güneydoğu'da üç Türkiye derecesi!

HATİ TANK TAMAMEN OTONOM HAREKET EDİYOR

Platformun önemli projelerinden biri de Hati Tank. Geçtiğimiz yıl ASELSAN tarafından koordine edilen İnsansız Kara Aracı Yarışması’nda Türkiye şampiyonu olan araç, tamamen otonom hareket edebiliyor.

Lidar sensörü ve kamera verilerini yazılım ortamında birleştiren Hati Tank, 360 derecelik çevre haritalaması yapabiliyor. Araç, yarışma parkurunu otonom şekilde tamamladıktan sonra parkurun sonunda bulunan hedefi kamera aracılığıyla algılayarak lazer sistemiyle işaretleyebiliyor.

Hati Tank’ın gerçek kullanımında ise insanların veya askerlerin girmesinin riskli olduğu arazi ve alanlarda keşif, görüntüleme ve alan taraması yapması hedefleniyor. Araç, kamera görüntülerinin yanı sıra bulunduğu çevrenin haritalanmasına da imkân sağlıyor.

ATİLAB Teknoloji Platformu, TEKNOFEST Güneydoğu boyunca geliştirdiği yerli ve yenilikçi teknolojileri ziyaretçilere tanıtmaya devam ediyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel - Yaşam Haberleri

Tümü

İHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti

İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...

4 saat önce

Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!

Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...

22 saat önce

Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!

Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.

1 gün önce

Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...

1 gün önce

Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...

1 gün önce

Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...

Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...

1 gün önce

Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...

2 gün önce

Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı

Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.

2 gün önce

Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...

2 gün önce

Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...

YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...

2 gün önce

Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu

Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...

2 gün önce

İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.

2 gün önce