50 BİN TL'YE ÇOBAN BULAMIYORLAR!
Tarım ve hayvancılık bölgesi olan Batman'da, 50 bin TL karşılığında çalışacak çoban bulamayan köylüler, hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını belirttiler.
Batman'ın Hasankeyf ilçesine bağlı İncirli (Derhave) köyünde hayvancılıkla uğraşanlar, 50 bin TL maaşla çoban bulamayınca hayvanlarını satma kararı aldı.
Daha önce yaklaşık 2 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu köyde, çoban bulunamamasından dolayı sayının her geçen gün azaldığını ve 200'e kadar düştüğünü belirten köylüler, böyle gitmesi durumunda köylerinde hayvancılığın bitme noktasına geleceğini söyledi.
Köylerinde genç kalmadığını ve çobanlık yapmanın zorlaştığını belirten köylüler, koyun sürüsüne aylık 50 bin lira maaşla çoban bulamadıklarını ifade etti.
Konuştukları çobanların aylık 70 bin lira talep ettiğini, bu ücreti verecek imkanları olmadığı için çobansız kaldıklarını ifade eden köylüler, yetkililerden hayvancılığın bitmemesi için sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu.
"HAYVANLARIMIZI SATMAK ZORUNDA KALIYORUZ"
Hayvan sayılarının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Burhan Yalvaç, "Bir ay öncesine kadar da köyde yaklaşık 400 koyun vardı. Ama çoban bulamadığımız için hayvanların yarısını satmak zorunda kaldık. Artık eskisi gibi kimse çobanlık yapmak istemiyor. Şu an köyde yaklaşık 230 koyun kalmış durumda ve kalan koyunlara köylüler sırayla bakmaktadır. 10 yıl önceye kadar köylerde çoban sıkıntımız yoktu. Şu anda bir çoban aylık 50-60 bin lira vermemize rağmen bulamıyoruz. Biz de bakamadığımız için hayvanlarımızı satmak zorunda kalıyoruz. Devletten talebimiz köylerde yaşanan çoban sorununa çözüm bulmalarıdır. Devlet en azından çobanların sigortalarını karşılasaydı iyi olurdu. Çoban sorunu çözülürse hem hayvan sayısı hem de süt veriminde artış olacaktır. Bu şekilde ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.
"ÇOBAN DESTEĞİ OLURSA HAYVAN SAYISI ARTACAKTIR"
Çobanların aylık 70 bin lira talep ettiğini belirten Muhyettin Yalvaç, bu rakamı veremedikleri için çobansız kaldıklarını belirtti. Yalvaç, şunları söyledi:
"Çoban bulamadığımız için hayvan sayımız her geçen gün azalıyor. Bunun nedeni ise maaşlarını veremiyoruz. Bir çoban şu anda aylık 60 ya da 70 bin lira maaş istiyor. Eskiden sadece bizim köyümüzde bine yakın koyun vardı. Ama şu anda 200'e yakın kaldı. Çoban olmadığından dolayı çoğu köylü hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Köyümüz hayvancılık için çok idealdir. Çoban bulunursa hayvan sayısı da artacaktır. Yetkililerden talebimiz çoban sorunumuza çözüm bulmalarıdır."
"HAYVANCILIĞIN CANLANDIRILMASI İÇİN DESTEKTE BULUNULMALIDIR"
Her köye muhtar kadar çobanın da gerekli olduğunun altını çizen Eyüp Başaran, "Ben de bu köyün mukimlerindenim ve aynı zamanda Batman'da esnaflık yapıyorum. Köyümüz dağlık bir bölgede ve birçok yerde kaynak suları olduğu için hayvancılığa çok elverişlidir. Maalesef bu imkânlara rağmen köylü hayvan besleyemez hale geldi. Çünkü çoban bulamıyoruz. Eskiden köyümüzde yaklaşık 2 bin tane koyun varken, çoğu hayvanını satmak zorunda kaldığı için şu anda 200 tane civarında hayvan kalmış durumdadır. Şu anda çoban maaşları biraz yüksek olduğu için ve köylü de bu meblağları ödeyemediği için çoban bulamıyorlar. Devlet köyden şehre göçü ve şehirden de köye göç istiyorsa köylerdeki imkânları kolaylaştırıp köylülere destek vermesi gerekmektedir. Hatta bir köye muhtar ne kadar gerekiyorsa o kadar da çoban gerekmektedir. Yetkililerden ricamız hayvancılığın canlandırılması için destekte bulunmalarıdır." şeklinde konuştu.
İLKHA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çoban maaşı 150 bin liraya çıktı! Sorun çözülemedi!
Tunceli'de geçen yıl 130 bin liraya kadar çıkan çoban ücretleri bu yıl 150 bin lirayı buldu,...
Irak’tan Şanlıurfa’ya acı haber
Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki tır şoförü Abbas Çoban, Kuzey Irak’ta meydana...
Silahlı saldırı davasında yeni karar: Görüntüler incelenecek
Gaziantep'te uğradığı silahlı saldırıda başından vurularak hayatını kaybeden Ali Haydar Çoban'ın...
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüİHD’den AGM Medya’ya nezaket ziyareti
İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) AGM Medya Başkanı Ahin Güneş’i ziyaret ederek yürütülen...
Şanlıurfalılar dikkat: ŞUSKİ’de yeni dönem başlıyor!
Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürlüğü, yeni su aboneliği açma ve abonelik...
Urfa’nın pul biberi 85 ülkede sofralara lezzet katıyor!
Şanlıurfa’da üretilen ve yüksek aromasıyla öne çıkan pul biber, 85 ülkeye ihraç ediliyor.
Şanlıurfa’da hafta sonu plan yapanlar dikkat: Hava nasıl...
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yayımladığı hava tahmin raporuna göre Şanlıurfa’da hafta sonu...
Bakan Uraloğlu müjdeyi duyurdu: Ücretsiz olacak!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda Başkentray,...
Bozulan etleri vatandaşa yedireceklerdi: Operasyonla...
Hindistan'dan deniz yoluyla Hatay'ın İskenderun limanına ulaşan ve kara yoluyla Özbekistan'a...
Vali Şıldak hizmet binalarındaki çalışmaları yerinde...
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, yapımı devam eden hizmet binalarının inşaat alanlarında...
Şanlıurfa’da 8 yaşındaki çocuğa köpek saldırdı
Şanlıurfa’da köpek saldırısına uğrayan 8 yaşındaki çocuğun başına 15 dikiş atıldı.
Suruç'ta yeni yapılan yol esnafı mağdur etti
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yapılan çevre yolu Aligör esnafını mağdur ediyor. Konuya ilişkin...
Şanlıurfa Milletvekili meclise taşıdı: “Gazetecilere...
YENİ Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, en az 15 yıl gazetecilik yapan basın mensuplarına...
Kızılkaya görevi devraldığını duyurdu
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini kazanan Halil Kızılkaya, görevi...
İzmir’den Şanlıurfa’ya acı haber
Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesine acı haber İzmir’den geldi. Dilan Koyuncu hayatını kaybetti.




