Urfa'da pekmez zamanı başladı
Şanlıurfa'da, bağ bozumu başlayan kara üzüm, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülerek sofralara hazırlanıyor.
Sabahın ilk ışıklarıyla bağ ve bahçelere giren tarım işçileri, sepetlere doldurdukları kara üzümü, traktörlerle şıra alanına taşıyor. Burada yıkanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda yöreye has beyaz toprakla birlikte ezilip şıra haline getiriliyor.
Büyük bakır kazanlarda ve odun ateşinde kaynatılan şıra, daha sonra tepsi ve çeşitli kaplara konularak evlerin damlarında güneşe bırakılıyor. Yaklaşık 2 gün boyunca güneş altında bekletilen şıra, katılaşarak sağlık açısından büyük faydaları olan pekmeze dönüşüyor.
Pekmez üreticisi İbrahim Halil Yeşilçayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki sıcak havanın üzümün lezzetine lezzet kattığını söyledi.
Yeşilçayır, şıranın özel yapım bakır kazanlarda yaklaşık 2 saat ateş üstünde kaynatıldığını ifade etti.
Yaptıkları pekmezin organik olduğunu anlatan Yeşilçayır, şöyle devam etti:
"Şıra kaynadıktan sonra dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlendikten sonra evlerin damlarına taşıyarak tepsiler içinde 40-45 dereceyi bulan güneş sıcaklığında 2 gün kadar bekletiyoruz. Bu yöntemden sonra katılaşarak siyaha dönüşen pekmezimizi elde ediyoruz. Kara üzüm pekmezi, doğal yöntemlerle üretildiği için astım ve kansızlık hastaları ile sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından yoğun talep görüyor. İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafına pekmez gönderiyoruz."
Şanlıurfa'nın pekmez üretimi açısından önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Yeşilçayır, ileriki dönemlerde devlet desteği ile pekmez üretim tesisi kurmak isteğini ve buna yönelik çalışmalar yapacağını dile getirdi.
- "Pekmez yılın 12 ayı tüketilebiliyor"
Pekmez üreticisi Mahmut Bucak da ağustos ortasından itibaren üzümün olgunlaştığını ve hasadını yapmaya başladıklarını belirtti.
Kaynatarak yaptıkları pekmezin hem lezzetli hem de uzun ömürlü olduğuna işaret eden Bucak, "Dedelerimizden, babamızdan kalan yöntemlerle pekmezi yapıyoruz. Kaynayan pekmez yılın 12 ayı tüketilebiliyor. Pekmez üretimimiz rekolteye göre değişiyor, bir ton yapan var, 500 kilogram yapan var, sadece kendine yetecek kadar yapan var. Talep olduğu için genellikle satmak için yapıyoruz. 30 ile 40 lira arasında satışını yapmayı planlıyoruz." diye konuştu.
Bucak, eylül sonuna doğru da diğer pekmez çeşitlerini yapmaya başlayacaklarını ifade etti.
Haberin Foto Galerisi İçin TIKLAYIN!
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İngiliz Kraliyet Ailesi’nin mutfağına giren meyvede hasat...
Bursa’ya özgü dünyaca ünlü ve İngiliz Kraliyet Ailesi’nin mutfağına kadar giren coğrafi işaret...
Fatih Tekke’den istifa kararının ardından ilk açıklama!
Trabzonspor Teknik Direktörü Fatih Tekken, Ferencvaros maçının ardından istifa etmesi ve bu...
Urfa’da fıstık hasadı başladı! Kilosu 2 bin lirayı buluyor!
Şanlıurfa’da tarımsal üretimin önemli değerlerinden olan tecilli Urfa Keten Köyneği fıstığı ve...
Ekonomi Haberleri
TümüSosyal yardımlarda yeni dönem: Ailekart ile 15 farklı...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal yardım ödemelerinin tek bir kart üzerinden...
Urfa fıstığında TEKNOFEST etkisi!
Şanlıurfa'da tezgahlarda satılan tescilli Ketenköyneği fıstığı, özellikle TEKNOFEST döneminde...
Bakan Kurum’dan 500 bin sosyal konut açıklaması!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "500 Bin Sosyal Konut Projesi...
Dolar ve Euro’da son durum: Piyasada gözler döviz kurlarında
Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...
Bakan duyurdu! 1 milyar 756 milyon 600 bin lira ödeme...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, aile kurumunun desteklenmesi ve genç...
Altın güne nasıl başladı?
Altın haftanın ortasında da hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…
Dolar ve Euro güne nasıl başladı?
Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...
Altında güne sert düşüşle başladı!
Altın haftanın başında da hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…
Türkiye’nin dış borç tablosu açıklandı: Rakam dikkat çekti!
Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç (KVDB) stoku, bir önceki aya göre 25 milyon dolarak artarak...
Tarımsal girdi fiyatlarında dikkat çeken artış!
Ağustos ayında tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 30,28 arttı, aylık yüzde...
Döviz kurlarında son durum: Dolar ve euro ne kadar?
Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...
Altın haftaya nasıl başladı?
Altın haftanın ilk gününde de hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…





