RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Ekonomi Mevsimlik tarım işçisi göçü başladı

Mevsimlik tarım işçisi göçü başladı

Tarım sektöründe nisan-mayıs aylarıyla çalışma sezonunu açan mevsimlik tarım işçileri, Doğu ve Güneydoğu'dan diğer bölgelere göçe başladı

· 3 dk okuma · Süper A. · 5.8K okunma
0Yorumlar
Mevsimlik tarım işçisi göçü başladı

Yaşadıkları kentlerden aileleriyle ayrılan tarım işçileri, gittikleri yerlerde çadırlarını kurdu.

Şanlıurfa Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Suphi Curun, Türkiye'nin tarım işçiliği ihtiyacını karşılayan en önemli ilin Şanlıurfa olduğuna dikkati çekerek, "Kentteki mahalleler yüzde 80 boşaldı, okullardaki öğrenci sayısı yarı yarıya azaldı. Sadece Şanlıurfa'da tarım işçiliğine gidenlerin sayısı 200 bin kişiden fazla." dedi.

- Aralık ayına kadar tarım mesaisi 

Sezon itibarıyla tarım işçilerinin İç Anadolu Bölgesi'nde şeker pancarı ve haşhaş çapasına başladığını aktaran Curun, daha sonra ise bu işçilerin Ege Bölgesi'nde domates, İç Anadolu Bölgesi'de patates ve soğan sezonuna yetişeceğini belirtti. Curun, pancar toplama ve Karadeniz Bölgesi'ndeki fındık sezonlarının ardından nar toplama işine geçileceğini anlatarak, "Mevsimlik tarım işçisinin dışardaki işleri kasım ayının yarısına kadar devam edecek. Şehir dışındaki işlerin tamamlanmasının ardından da kendi bölgemizdeki pamuk toplanacak. Böylece mevsimlik işçiler aralık ayına kadar çalışmış olacak." diye konuştu. 

Mevsimlik tarım işçilerinin, sorunlarına ilişkin yayımlanan Başbakanlık genelgesine rağmen sıkıntılarının sürdüğüne dikkati çeken Curun, "Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının çözüm noktasında adım atılmadı. Tuvalet, banyo, elektrik ve içme suyu gibi temel ihtiyaçları bile karşılanmıyor. İşçiler halen traktör üstünde taşınıyor. Bu şartlar takip edilmiyor." ifadelerini kullandı. 

- Çocukların okul sorunu  

Curun, özellikle çocuk işçilerin okul sorununa işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocukları okullarında tutmamız gerekiyor. Devletin yatılı okulları devreye girmeli ya da anneler için yardımda bulunulmalı. Sadece mayıs ve haziran ayları için bu yardımın yapılması yeterli. Sonra zaten okullar kapanıyor. Anne yardımı yapılırsa, anneler çocuklarının başında kalır."  değerlendirmesinde bulundu.  

- "Temel ihtiyaçları için destek talep edeceğiz"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil de mevsimlik işçilerin günlük ücretleriyle ilgili çalışma yaptıklarını belirterek, bu sezon için çapa fiyatını 50-60 lira olarak belirlediklerini söyledi. Çocuk ve gençlerin çalışmaması için onların ücretlerini düşük tutmaya çalıştıklarını bildiren Delil, çocukların okuldan alınıp tarlaya götürülmesinin önüne geçmek istediklerini ifade etti. 

Delil, tarım işçilerinin gittikleri yerlerde konteyner, çadır ya da prefabrik ev yapılması ve lavabo gibi ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğine işaret ederek, "Tarımda çalışan işçiler, ülke ekonomisine katma değer sağlayan bir kitledir, onlar da bizim paydaşlarımız. Onlara katkı sağlamamız gerekiyor. Bir yere çalışmaya gideceklerse, temel ihtiyaçlarının karşılanması için devletimizden, hükümetimizden destek talep edeceğiz." diye konuştu. 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Sosyal yardımlarda yeni dönem: Ailekart ile 15 farklı...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal yardım ödemelerinin tek bir kart üzerinden...

3 saat önce

Urfa fıstığında TEKNOFEST etkisi!

Şanlıurfa'da tezgahlarda satılan tescilli Ketenköyneği fıstığı, özellikle TEKNOFEST döneminde...

2 gün önce

Bakan Kurum’dan 500 bin sosyal konut açıklaması!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "500 Bin Sosyal Konut Projesi...

2 gün önce

Dolar ve Euro’da son durum: Piyasada gözler döviz kurlarında

Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...

2 gün önce

Bakan duyurdu! 1 milyar 756 milyon 600 bin lira ödeme...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, aile kurumunun desteklenmesi ve genç...

3 gün önce

Altın güne nasıl başladı?

Altın haftanın ortasında da hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…

3 gün önce

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...

4 gün önce

Altında güne sert düşüşle başladı!

Altın haftanın başında da hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…

4 gün önce

Türkiye’nin dış borç tablosu açıklandı: Rakam dikkat çekti!

Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç (KVDB) stoku, bir önceki aya göre 25 milyon dolarak artarak...

5 gün önce

Tarımsal girdi fiyatlarında dikkat çeken artış!

Ağustos ayında tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 30,28 arttı, aylık yüzde...

5 gün önce

Döviz kurlarında son durum: Dolar ve euro ne kadar?

Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...

5 gün önce

Altın haftaya nasıl başladı?

Altın haftanın ilk gününde de hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…

5 gün önce