RUHA TV Canlı Yayın (eski siteden)
Güncel - YaşamÖzel haberAsayişEkonomiSiyasetSporDünyaRöportajKültür-TurizmGündemEğitimBilim ve TeknolojiVideoBelediye haberleriFoto GaleriTarımYazarlarSağlık
Anasayfa Ekonomi Elektrik şirketleri zam peşinde

Elektrik şirketleri zam peşinde

Son dönemde gelen yüksek elektrik faturaları vatandaşların cebini yakmaya devam ediyor. Vatandaşlar son gelen zamlara isyan ederken, elektriğe yeni bir zam geleceği ifade ediliyor.

· 3 dk okuma · Süper A. · 674 okunma
0Yorumlar
Elektrik şirketleri zam peşinde

ŞanlıurfaOlay Gazetesinde yer alan haberde, Temmuz ayında elektriğe yüzde 15 zam yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sektörün talepleri doğrultusunda yeni bir elektrik zammını tartışıyor. 

Elektrik dağıtım şirketleri, önümüzdeki Ekim ayında ve ardından da 2022 Ocak aylarını kapsayacak şekilde yeni zam ihtiyacı oluştuğunu belirtirken, “Bankalara döviz üzerinden olan borçlar birikiyor. Kuraklıkla da maliyetler iki katına çıktı” gerekçesiyle yüzde 8 ile 15 arasında zam talebinde bulundu.

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre; vatandaş, Temmuz ayında elektrik faturasına gelen yüzde 15 oranındaki zammın şokunu yaşarken elektrik dağıtım şirketlerinin şimdiden yeni zamlar için EPDK’nın kapısını çaldığı öğrenildi.

Enerji sektörü kaynaklarından edinilen bilgiye göre, zam talebine gerekçe olarak, döviz üzerinden borçlanan şirketlerin bankalara olan borç yükleri ile piyasa takas fiyatı (PTF) ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyetlerindeki artış gösterildi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ: EN AZ İKİ KATI OLMALIYDI

Dağıtım bedellerinin son üç yılda yaklaşık iki kat arttığını ve söz konusu maliyetin ek maliyet dağıtım bedeli olarak faturalara yansıtılması gerektiğini öne süren şirket temsilcileri, kuraklığın etkisiyle elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerinin düşen payına da dikkat çekti.

Bu şekilde yaklaşık yüzde 10’un üzerinde bir kayıp yaşandığını ifade eden elektrik dağıtım şirketi temsilcileri, “5 sene önce santral fizibiliteleri yapılırken elektriğin kilowatt saatinin 10 centten satılacağı hesaplanmıştı. Ancak şu anda 5 cent.

Şu anki fiyatlar en az 2 katı olmalıydı. Dolayısıyla Ekim ayında en az yüzde 8 ile 15 arası, Ocak ayında da aynı şekilde artışa gidilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. EPDK, her 3 ayda bir geçerli olacak şekilde elektrik tarifelerini güncellerken, son yapılan yüzde 15’lik zam 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girmişti. Şimdi de alınacak bir zam kararı 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girecek.

CHP’Lİ AHMET AKIN’DAN EŞEL MOBİL ÖNERİSİ

Son gelen yüzde 15’lik zam, vatandaşın büyük tepkisine neden olurken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da önceki gün, “Kış gelmeden Saray İktidarı ve elektrik şirketleri oturup bu fatura işini konuşsunlar. Aksi takdirde biz halkımıza çağrılarda bulunacağız.

Çocuklarımızın rızkını, 5’li çetelere peşkeş çektiğiniz elektrik şirketlerine kaptırmayacağız. Sonra uyarmadı demeyin!” dedi. Öte yandan CHP Genel Başkanı Yardımcısı Ahmet Akın da, eşel mobil sistemi önerisini gündeme getirmişti. Akın, “İktidar gerekirse akaryakıt ürünlerinde hayata geçirilen eşel mobil sistemine benzer bir modeli elektrik için de gündemine almalı ve vatandaşımızın elektrik faturalarını düşürmelidir. Bir kere de vatandaş lehine karar alın” ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: şanlıurfaolay.com



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Sosyal yardımlarda yeni dönem: Ailekart ile 15 farklı...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal yardım ödemelerinin tek bir kart üzerinden...

12 saat önce

Urfa fıstığında TEKNOFEST etkisi!

Şanlıurfa'da tezgahlarda satılan tescilli Ketenköyneği fıstığı, özellikle TEKNOFEST döneminde...

2 gün önce

Bakan Kurum’dan 500 bin sosyal konut açıklaması!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "500 Bin Sosyal Konut Projesi...

2 gün önce

Dolar ve Euro’da son durum: Piyasada gözler döviz kurlarında

Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...

2 gün önce

Bakan duyurdu! 1 milyar 756 milyon 600 bin lira ödeme...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, aile kurumunun desteklenmesi ve genç...

3 gün önce

Altın güne nasıl başladı?

Altın haftanın ortasında da hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…

3 gün önce

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...

4 gün önce

Altında güne sert düşüşle başladı!

Altın haftanın başında da hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…

4 gün önce

Türkiye’nin dış borç tablosu açıklandı: Rakam dikkat çekti!

Türkiye’nin Kısa Vadeli Dış Borç (KVDB) stoku, bir önceki aya göre 25 milyon dolarak artarak...

5 gün önce

Tarımsal girdi fiyatlarında dikkat çeken artış!

Ağustos ayında tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 30,28 arttı, aylık yüzde...

5 gün önce

Döviz kurlarında son durum: Dolar ve euro ne kadar?

Dolar kaç TL'den işlem görüyor? Euro da son durum ne? İşte detaylar...

5 gün önce

Altın haftaya nasıl başladı?

Altın haftanın ilk gününde de hareketliliğini sürdürüyor. Çeyrek altın kaç TL? İşte tüm detaylar…

5 gün önce