Atatürk Barajı’nda Üretim Düşüyor
Şanlıurfa’daki Atatürk Barajı’nda son 30 yılda elektrik üretimi belirgin şekilde düştü, kuraklık ve plansız su yönetimi etkili oldu.

Son yıllarda artan kuraklık ve azalan yağışlar, sadece tarımı değil enerji üretimini de etkiliyor. Şanlıurfa sınırları içinde yer alan Atatürk Barajı’nda elektrik üretimi son 30 yılda belirgin şekilde düştü.
1990’lı yıllarda yılda 10 milyar kilovatsaatin üzerinde elektrik üreten baraj, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında 5,5 milyar kilovatsaatin altına geriledi. Uzmanlar, bu düşüşün hem iklim krizi hem de plansız su yönetimi ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekiyor.

“Üretim 30 Yılda Yüzde 25 Azaldı”
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Fırat-Dicle havzasındaki barajların Türkiye’nin hidroelektrik enerjisinin yarısını karşılayacak kapasitede olduğunu söyledi. Ancak son 30 yılda bu barajlarda üretilen elektrikte ortalama yüzde 25 oranında azalma yaşandığını belirtti.
Yıldız, “Atatürk Barajı’nda 1998’de 10,5 milyar kilovatsaat olan üretim, 2021’de 3,7 milyara, 2022’de 3,4 milyara, 2023’te 3,2 milyara, 2024’te ise 5,4 milyar kilovatsaate düştü. Bu azalma, hem ekonomik hem de bölgesel enerji güvenliği açısından önem taşımaktadır” dedi.

Şanlıurfa Ekonomisi de Etkileniyor
Kuraklığın etkilerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, özellikle de Şanlıurfa’da yoğun şekilde hissedildiğini belirten uzmanlar, enerji üretimindeki azalışın tarımsal üretimi ve bölge ekonomisini de olumsuz etkileyebileceğini söylüyor.
Barajlarda su seviyesinin düşmesi, hem elektrik üretiminde kayıplara hem de sulama alanlarının daralmasına yol açıyor.
“Yeni Havza Yönetimi Şart”
Yıldız, Dicle-Fırat havzasında su, enerji ve iklim politikalarının birlikte ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Kuraklık eylem planları gecikmeden uygulanmalı. Su seviyelerindeki düşüş sadece enerji üretimini değil, tarımı, ekolojik dengeyi ve göç hareketlerini de tetikleyebilir” uyarısında bulundu.
Uzmanlar, Şanlıurfa’nın hem tarımsal üretim merkezi hem de enerji üssü konumunu koruyabilmesi için suyun daha verimli kullanıldığı yeni bir havza yönetim modeline geçilmesi gerektiği görüşünde birleşiyor.

Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Atatürk Barajı'nda bir kişi mahsur kaldı!
Adıyaman’da şişme bot ile açıldığı Atatürk Barajı'nda mahsur kalan bir vatandaş, polis dalgıç...
Türkiye’nin en büyük Barajı’nda 7 yıl sonra kapaklar açıldı!
Şanlıurfa’da Atatürk Barajı’nda, tam doluluk oranına yaklaşılması nedeniyle muhtemel taşkın...
Barajlar taştı mesire alanları sular altında kaldı!
Gaziantep'te son günlerde etkili olan yağışların ardından doluluk oranı yüzde 100'ü aşan Karkamış...
Güncel - Yaşam Haberleri
TümüUrfa'da 29 Ekim’e özel koreografi gösterisi!
Şanlıurfa'da, Cumhuriyet'in ilanının yıl dönümü dolayısıyla öğrenciler bir araya gelerek 29 Ekim...
Mehmet Yetim’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı!
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim, Cumhuriyet’in ilanının...
Meteoroloji' den Şanlıurfa için yağış uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller için kuvvetli yağış...
Belediye başkanı duyurdu: O ilçeye müjde
Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Selimpınar...
Halilürrahman Sosyal Tesisleri, Balıklıgöl’ün yeni uğrak...
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Balıklıgöl bölgesinde hayata geçirilen çevre...
Bakanlık duyurdu: Anahtarlar yarın teslim edilecek
İstanbul’un Maltepe ilçesinde 8 Ekim’de çöken Kardeşler Apartmanı ve çevresindeki hak sahipleri...
Meteoroloji saat vererek uyardı: Şanlıurfa’da o saatlerde...
Meteoroloji’den Güneydoğu Anadolu için kuvvetli yağış uyarısı yapıldı. Yağış uyarısı alan iller...
ŞUSKİ duyurdu: O mahallelerde sular kesilecek!
ŞUSKİ, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle iki mahallede su kesintisi yaşanacağını duyurdu.
AFAD duyurdu: 4,3 büyüklüğünde deprem!
AFAD sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Akdeniz’de meydana gelen 4.3 büyüklüğünde...
Milli sporculardan Vali Şıldak’a ziyaret!
Uluslararası şampiyonalarda derece elde eden milli sporcular, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ı...
Meteoroloji’den sel ve taşkın uyarısı: O illerde...
Meteoroloji Genel Müdürlüğü yağış beklenen illeri uyararak sel ve taşkınlara karşı önlem...
Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda gerçeği aratmayan yangını...
Şanlıurfa GAP Havalimanında, muhtemel uçak kazaları ve yangınlara karşı hazırlıkları...

